Het hele jaar groen – Tuinen zien er in de lente en zomer vaak prachtig uit. Alle bloemen en planten staan in bloei, en dat zorgt voor veel kleur. Helaas verliezen veel bomen en planten in de herfst hun blad, en dan verandert de tuin ineens van groen naar grijs. Op de volgende vier manieren kun je je tuin gelukkig het hele jaar groen houden.

Het hele jaar groen

de tuin het hele jaar groen

1.     Geen schutting maar een heg

Het plaatsen van een heg is een eenvoudige manier om meer groen in de tuin te krijgen. Er zijn diverse soorten planten die mooi als haag geplaatst kunnen worden en het hele jaar door hun blad houden. Een bekend voorbeeld is de hulst, maar ook de taxus is een groenblijvende haagplant. De taxus is bestand tegen vorst en kan dus prima het hele jaar buiten staan. Daarnaast is het snoeien en bijhouden van deze haag relatief eenvoudig. Hierdoor is het een ideale plant, ook wanneer je wat minder groene vingers hebt.

2.     Gras in plaats van tegels

De tuin is ook simpel groener te maken door tegels te vervangen voor gras. ´Onttegelen‘ is inmiddels een echte trend. En dat is niet alleen omdat het meer kleur geeft in de tuin. Minder tegels zorgt er namelijk ook voor dat je tuin hoosbuien beter aan kan en minder opwarmt tijdens warme zomers. Gras vergt in hete zomers wel wat extra verzorging, omdat de zon kan zorgen voor dor en geel gras. In de rest van het jaar heb je er echter minder omkijken naar en dat maakt gras een prettige groenmaker in de tuin.

3.     Potplanten voor flexibiliteit

Houd je ervan je tuin regelmatig opnieuw in te delen? Dan zijn planten in potten ideaal. Planten in losse potten zijn ook heel handig om meer groene plekken te creëren in je tuin. Door winterharde planten te gebruiken kun je de potten het hele jaar door buiten laten staan. De Laurierkers is een mooi voorbeeld van hoe veelzijdig deze groene planten kunnen zijn. Je kunt deze plant namelijk gebruiken voor laurierhagen, maar ze staan ook heel mooi in potten. Gebruik hiervoor stevige potten en wat zwaarder potgrond, voor meer stabiliteit tijdens stormachtige herfstdagen.

4.     Zoek groene bodembedekkers

Wanneer je je tuin wilt vergroenen, denk je waarschijnlijk al snel aan grote bomen en planten. Daarmee kun je inderdaad je tuin het hele jaar door groen houden, maar wist je dat dat ook prima gaat met kleinere planten? Juist kleine bodembedekkers helpen om meer kleur in de tuin te krijgen. Let er daarbij wel op dat je kiest voor plantjes die winterhard zijn en groen blijven. Varens, klimop en ooievaarsbek zijn hier mooie voorbeelden van. Extra pluspunt: door de bodembedekkers heb je ook nog eens minder last van onkruid!