DEN HAAG –  
’Tegels eruit, planten erin!’, is het motto van Operatie Steenbreek. Met deze campagne kan iedereen zien hoe makkelijk het is om de omgeving te vergroenen. Operatie Steenbreek gaat in Den Haag de wijken in en roept bewoners op om hun tegels in te leveren voor gratis planten.
 

Weg met die tegels

Buurten kunnen zelf ook een actie organiseren waarbij de hele straat geveltuinen aanlegt. De gemeente haalt de tegels op en levert gratis planten. Ook school- en speelpleinen kunnen vergroenen.

In 2016 zijn er in Den Haag maar liefst 87.842 tegels omgeruild voor gratis planten, dit jaar wil de gemeente de stad nog groener maken. Doel is 100.000 tegels om te ruilen voor gratis planten.

Operatie Steenbreek

Het doel van de actie Operatie Steenbreek is om de burgers te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen. De negatieve gevolgen van verstening worden daarbij onder de aandacht gebracht. Denk hierbij aan de afbreuk van de biodiversiteit en aan klimaatverandering. Minder groen in de tuin betekent minder vogels, insecten en andere dieren.
Tijdens de hoosbuien – waar we steeds vaker mee te maken hebben – moet het regenwater snel worden afgevoerd om overlast te overkomen. Dit betekent een enorme druk op het riool. Burgers die hun tuin vergroenen dragen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van hun buurt. Zeker als men bedenkt dat plusminus 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren.
De campagne Operatie Steenbreek richt zich op dit moment vooral op het veranderen van een mindset.

Meer informatie op: www.operatiesteenbreek.nl