8 gemakkelijke zomerplanten –  Zomerplanten die weinig water vragen. Daar is in deze maanden van het jaar toch wel behoefte aan. Niet omdat kamerplanten de elke dag om water vragen, maar omdat we door onze uithuizigheid wel eens een waterbeurt of meer overslaan, omdat we het zo druk hebben met andere dingen.

8 gemakkelijke zomerplanten

Voor gemak en genot

Hieronder een lijst van 8 gemakkelijke zomerplanten die weinig water vragen:

1- Zamioculcas
2- Livistona
3- Ficus Elastica
4- Beaucarnea
5- Pachira
6- Lidcactus
7- Succulenten
8- Sansevieria

8 gemakkelijke zomerplanten_zamioculcas
kwekerij duynplant

Martin van Duyn, Duynplant

1- Zamioculcas

Een sterke plant die je overal in huis kan plaatsen. Zamioculcas vraagt weinig verzorging en houdt meer van droog dan nat. Houd de schotel dan ook droog. Plant kan zowel in lichte en donkere ruimtes, maar niet in direct zonlicht. Ideale kamertemperatuur is 18-22ºC. ’s Zomers 1x per maand bemesten, ’s winters 1x per 2 maanden.

In 1995 was Martin van Duyn de eerste kweker die begon met de opkweek van Zamioculcas. Vanaf januari 2018 worden de kassen waarin de zamio’s groeien, verwarmd met duurzame aardwarmte. Duynplant maakt Zamioculcas met uitgeharde veren, waardoor de plant tegen een stootje kan en haar bladeren glanzen.

livistonia

2- Livistona

De Livistona is een paar jaar terug door Bloemenbureau Holland uitgeroepen als ‘Bureauplant van het jaar’. Laboratoriumonderzoek toonde aan dat de de plant een zeer goede luchtzuiveraar is en een positieve invloed heeft op de luchtvochtigheid in het interieur en onze gezondheid, omdat oogirritatie, hoofdpijn en vermoeidheid verminderd worden.

Verzorgingstips

Halfschaduw, geen direct zonlicht. ’s Winters niet kouder zetten dan 15 ºC. Vochtig houden, potgrond mag niet uitdrogen. 1x per week met water besproeien. 1x per maand bemesten. Geschikt voor donkere plaatsen.

ficus elastica

3- Ficus Elastica

De Ficus Elastica, ook wel rubberboom genoemd, is een volle ficus met stevige ronde bladeren met roze nerf. De luchtzuiverende plant is honkvast en staat graag op lichte plaats. Voordat rubber uit andere planten werd gewonnen, kwam natuurrubber van deze Ficus. Je kan dit nog zien als het blad beschadigd is en er witte latex-achtige vloeistof uitdruipt.

Bij de verzorging van de Rubberboom is met name het water geven een aandachtspunt. Let erop dat u niet te veel water geeft en niet te veel tegelijkertijd, maar probeer dat zoveel mogelijk te verspreiden.

olifantspoot_8 gemakkelijke zomerplanten
ficus

Alex van Duijn, Duijn-Hove

4- Beaucarnea

Beter bekend onder de naam olifantspoot. Deze stijlvolle en gemakkelijk te verzorgen plant is 3,5 jaar oud voordat de kleinste variant verkocht wordt. Oudere planten kunnen wel tot 15 jaar oud zijn voordat ze de kwekerij verlaten. De dikke voet (poot) van de plant dient als opslag van water, waardoor de plant lang zonder kan.

Verzorgingstips

Veel licht, niet in de felle zon. Ideale temperatuur 20 ºC. Vochtig houden, potgrond mag niet uitdrogen. 1x per maand bemesten. 's Winters plant iets droger houden. Lange houdbaarheid.

Tip van de kweker: ‘Zorg dat de bladeren vrij kunnen hangen, want als ze contact maken met een muur, kast of gordijn, kunnen ze bruin worden’.

geldboom

5- Pachira

De pachira aquatica oftewel de geldboom. Karakteristiek is de gevlochten stam. De roots van de pachira liggen in Zuid-Amerika. In de natuur kan de pachira aquatica grote vruchten krijgen waarin zaden zitten die als surrogaat voor cacaobonen worden gebruikt. In Oost-Azië is zo de naam Geldboom ontstaan. De pachira aquatica staat daar voor geluk, welzijn en welvaart. De plant heeft luchtzuiverende eigenschappen.

Verzorgingstips

Pachira wil pas water als de grond lichtelijk is opgedroogd. Geef liever 1x per drie weken een plens dan elke week een beetje. De plant slaat water op in de stam. Bij te veel water krijgt de plant wortelrot en zal die dood gaan. Lichte standplaats.

lidcactus

6- Lidcactus

Als de Lidcactus of Schlumbergera niet bloeit is het nog steeds een mooie groene kamerplant. Maar met zijn grote, decoratieve bloemen is deze bijzondere cactus op zijn best. De plant is van origine een epifyt: een plant die op andere planten groeit. Zijn oorspronkelijke habitat is het Atlantisch bergregenwoud op hoogtes tot wel 1500 meter boven zeeniveau.

Verzorgingstips

De Schlumbergera is een meerjarige plant die meerdere keren per jaar bloeit. Zorg dat de potgrond niet uitdroogt en bemest de plant 1x per maand. Vermijd direct zonlicht om het blad niet te laten verbranden.

Kwekerij Hofland Flowering Plants kweekt van eigen stek.

8 gemakkelijke zomerplanten
vetplanten

7- Succulenten

Succulenten slaan water op om in een droog seizoen te overleven. Dat doen ze doen in hun dikke bladeren, stam of wortels. Deze woonplaten kunnen zomers ook in de tuin en op het terras staan. De plant is er in vele soorten, maar altijd decoratief en weinig eisend: Adromischus, Agave, Aloë, Cotyledon, Crassula, Echeveria, Gasteraloë, Gasterhaworthia, Gasteria, Haworthia en Kalanchoë.

Verzorginstips

Geef 1x per maand water, op de schotel of in de sierpot. Plaats de planten niet in de volle zon. Zet succulenten in de winter op een koel plekje,10-15 °C. Succulenten kunnen bij een goede verzorging jaren meegaan.

Kwekers van dit product: Nederpel Succulenten, Vreugdenhil Bulbs & Plants en Winco Holland.

vrouwentong

John Grootscholten, JoGrow

8- Sansevieria

Een onverwoestbare krachtpatser die weer helemaal hip is. Vrouwentong heeft haar oorsprong een ver verleden in de woestijn. Dat maakt de plant ijzersterk en krachtig om te overleven in droge warmte. Sansevieria kan dus in de zon, maar dan heeft de plant wel wat meer water nodig. Het blad wordt donkerder in de schaduw en lichter op een lichte standplaats.

De plant vraagt weinig water. Eenmaal per week in de zomer is genoeg, In de winter kan je gerust een weekje overslaan. Grond waarin de plant staat mag nooit nat zijn. Bij twijfel: geen water geven.

In 1980 is JoGrow als familiebedrijf gestart met het telen van potplanten en sindsdien hebben ze zich steeds verder gespecialiseerd in het kweken van groene tropische kamerplanten.

Decorum

Hierboven genoemde kwekers maken deel uit van het kwekerscollectief Decorum, dat in 1995 werd gestart. Nu zijn er meer dan 50 Nederlandse topkwekers die de beste producten kweken onder dit merk uitbrengen. Behalve dat de kwekers staan voor kwalitatief hoogstaande producten, en naast 8 gemakkelijke zomerplanten een zeer breed assortiment vertegenwoordigen, investeren de kwekers in duurzaamheid: van aardwarmte tot zonnepanelen en van biologische bestrijdingsmiddelen tot de meest geavanceerde kweektechnieken.