Houdbaarheid – Over de houdbaarheid van een bos bloemen, bloeiende planten en groene planten valt heel wat te zeggen. Maar voor de consument is het niet altijd even duidelijk. Meten we nu met 2 maten of kunnen we maar beter toegeven dat er stomweg verschillen zijn in houdbaarheid.

Draceana’s en houdbaarheid

Een ding is zeker. Over houdbaarheid van bloemen en planten heeft de consument bepaalde verwachtingen. Of die nu terecht zijn of niet. Of die nu zelf bedacht zijn of door ons, de sierteelt, zijn aangereikt. Hoe het ook is, houdbaarheid is naast de prijs nogal een belangrijke overweging om bloemen of planten te kopen.

Bos bloemen

Een bos bloemen mag best een paar centen kosten, al is de houdbaarheid relatief kort in vergelijking met een bloeiende of groene plant. Iedereen weet… 1 week is mooi en langer is lekker meegenomen. De verwachting is dus overtroffen als de bos er ruim een week later nog fris bij staat. In het geval van Chrysanten is dat zelfs 3 weken. Veel waar voor je geld. Maar Chrysanten lopen wel weer het risico dat ze te lang staan, omdat de consument de bos een beetje zat wordt. En horen snijbloemen wel zo lang te staan?

houdbaarheid van dracaenaBloeiende planten

Een bloeiende plant zou eigenlijk hoger geprijsd moeten zijn, want die staat veel langer dan een bos bloemen. Je krijgt dus meer als je een bloeiende plant koopt.

Net als een bos bloemen geven mensen bloeiende planten graag kado. Om anderen bijvoorbeeld blij te maken met een zomergevoel. Of met een lekker binnenshuisgevoel. Of midden in de winter met een lentegevoel; waar we altijd aan denken als we Narcissen of Blauwe druifjes krijgen. En toch mag een bloeiende plant niet te veel kosten in de beleving van de consument. Zelfs niet als die weet dat je de plant ook nog eens kan ‚overhouden’, wat weinig mensen trouwens doen. Een uitgebloeide plant wordt meestal weggegooid of ingeruild voor een nieuwe of iets anders.

Groene planten

Bij groene planten is er weer een andere beleving. Groene planten hebben het niet gemakkelijk. Beetje saai, vindt men. Of moet ik zeggen vond, want gelukkig hoor je nu weer dat groene planten hip zijn.

‚Probleem’ van een groene plant blijft wel dat die nog langer staat dan een bloeiende. Om te voorkomen dat de consument niet op een groene plant uitgekeken raakt, verzinnen kwekers steeds meer nieuwe toepassingen. En die zijn zeker niet saai. Vooral bonte soorten worden gekweekt en gebruikt in allerlei toepassingen, zoals plantenbakken en plantmuren. Maar gewoon als plantje in huis is groen natuurlijk ook prachtig.

Groen is leven

Hoe de consument ook denkt over deze verschillende producten en hun houdbaarheid en prijs, een ding is heel belangrijk. Wij groene vakmensen moeten ervoor zorgen dat iedereen groen blijft kopen, want groen is meer dan iets leuks voor in huis of tuin: groen is leven.

Zonder groen kunnen we niet. Gelukkig verkondigt de sierteelt steeds meer deze boodschap, maar er is nog genoeg om over na te denken hoe we de consument blij kunnen maken met groen.

Tot een volgende keer.

Agnes Scheffers - Van der LindenAgnes

Dit is de 12-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.

Meer over tuindersvrouw Agnes

Lees ook deze columns van de tuindersvrouw.