Bamboe-kledinglijn – Onder de naam MZuri, wat mooi of prachtig betekent, gaat Bamboo Village Uganda een eigen kledinglijn op de markt brengen. De kleding wordt gemaakt van bamboevezels. Wie de kleding koopt, vecht mee tegen klimaatopwarming én draagt bij aan de bouw van duurzame woningen.

Bamboe-kledinglijn

Mzuri

Bamboo-Village-Uganda
Bamboo-Village-Uganda
Bamboo-Village-Uganda
Bamboo-Village-Uganda

Initiatiefnemer Henri Potze.

Bamboo Village Uganda

Bamboo Village Uganda is een Nederlands initiatief, dat zich inzet om een veilig en betekenisvol bestaan te bieden aan iedereen, nu en in de toekomst. Door het planten van bamboe in Oeganda wordt CO2 geabsorbeerd, waardoor er minder koolstofdioxide in de atmosfeer komt. Zo wordt de opwarming van de aarde tegengegaan.
De plantages vormen ook een bron van werkgelegenheid, doordat bamboespecialisten, veldwerkers en plantagemanagers nodig zijn. Bovendien worden extra banen gecreëerd voor creatieve ondernemers die de bamboe gebruiken om gebruiksproducten van te maken.

Bamboe-kledinglijn-MZuri
Bamboe-kledinglijn-MZuri
Bamboe-kledinglijn-MZuri

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Groen modellenbureau: nieuwe duurzame opkomst

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Waarom duurzaamheid de toekomst van de mode is

Duurzaam product

Een van die producten is dus de bamboe-kledinglijn. “Bamboo Village Uganda is een bijzonder bedrijf dat alles 360 graden anders doet dan anderen”, zegt initiatiefnemer Henri Potze. “De duurzame kledinglijn die wij momenteel ontwikkelen, is daar een goed voorbeeld van.
Door bamboe aan te planten compenseren wij de CO2-uitstoot van bedrijven.
Met de lancering van een eigen kledinglijn geven wij nu ook een waardevolle bestemming aan het bamboe zelf. De kleding wordt gemaakt door bamboevezels te combineren met gerecycled materiaal uit bestaande kleding. Daardoor ontstaat een volledig duurzaam product. En de eerste producten zien er geweldig uit!”

Bamboe-kledinglijn-MZuri
Bamboe-kledinglijn-MZuri
Bamboe-kledinglijn-MZuri
Bamboe-kledinglijn-MZuri

Bamboedorpen

Consumenten die straks de kleding van MZuri kopen, dragen bij aan beter klimaat. Maar zij financieren ook de bouw van bamboedorpen over de hele wereld. Deze dorpen worden gebouwd om lokale medewerkers van bamboeplantages en hun gezinnen een kwalitatief en veilig thuis te geven. De woningen worden volledig van bamboe gemaakt naar Nederlands design.
Het eerste bamboedorp wordt in Oeganda gebouwd. Er zullen meer dorpen in andere delen van de wereld volgen. Op die plaatsen zal eveneens bamboe worden aangeplant voor CO2-compensatie.

Potze laat weten dat de productie van de bamboe-kleding in maart 2020 start.

Meer info op www.bamboovillageuganda.com

Meer over bamboe

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Breaking news: een wasbare luier van bamboe

3 nieuwe Bamboes die de aandacht vragen