Bescherm de natuur – In 1952 vond Jack O’Neill de wetsuit uit. De oprichter van het gelijknamige merk experimenteerde met materialen om zichzelf en andere surfers warm te houden in het koude water van de Stille Oceaan. De watersport-industrie kwam tot ongekende bloei, maar de uitvinding wordt nu ook voor heel andere doeleinden gebruikt.

Bescherm de natuur

Wat is eigenlijk een wetsuit?

Zoals gezegd, een kledingstuk dat door zijn onderscheidende eigenschappen je warm houdt als je surft, duikt, kanoot, zwemt, zeilt enzovoorts.

Isolerend

Wetsuits zijn meestal gemaakt van neopreen. Dat is een synthetisch rubber met uitstekende isolerende eigenschappen. Tegelijkertijd is neopreen flexibel, waardoor je bewegingsvrijheid bijna optimaal is.

Waterdicht

De naden van een wetsuit zijn zo gestikt, dat ze waterinfiltratie voorkomen en de duurzaamheid van het pak bevorderen. Wetsuit hebben afdichtingen rond de polsen, enkels en nek, zodat water wordt buitengesloten en lichaamswarmte behouden blijft.

Dikte

Wetsuits heb je in verschillende diktes. Variërend van 1 mm voor warmere wateren tot 7 mm of meer voor koudere omstandigheden. Er zijn wetsuit met extra functies, zoals ingebouwde kniestukken voor bescherming of ingebouwde capuchons voor extra warmte in de koudste omstandigheden. Hoe dikker het pak hoe groter de bescherming tegen scherpe voorwerpen, ruwe oppervlakken en potentieel schadelijke organismen.

sup board cleaning goed voor de natuur

Fotocredits, Rikke Filbaert, op Unsplash.

Niet alleen voor sporters

De schoonmaker

Wetsuits worden niet alleen gebruikt door sporters. Er zijn ook natuurliefhebbers die graag een rubberpak aantrekken. Bijvoorbeeld voor het schoonhouden van onze binnenwateren en onze stedelijke grachten. In pak op een supboard om afval, zwerfvuil en andere dingen te verzamelen die niet in het water thuis horen en de kwaliteit ervan schaden.

Leestip: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: SUP board cleaning helpt de natuur

De onderzoeker

Een uitzondering die steeds minder uitzonderlijk wordt, is de in een wetsuit geklede (amateur)onderzoeker die het onderwaterleven heeft ontdekt. Het speuren naar vissen, kreeftjes, krabben, planten en tal van onvermoede waterbeestjes is voor sommigen een stevig uit de hand gelopen hobby.

Lees dit bijzondere verhaal: Adviseur stadsgrachten Aaf Verkade

Waardevolle ecosystemen

Je zou kunnen zeggen dat O’ Niell met zijn uitvinding ook bijdraagt aan waardering van water als natuur. De mogelijkheid om het waterleven onbelemmerd te bestuderen, helpt mee aan het behouden en beschermen van deze waardevolle ecosystemen.

Pak op maat

Wat je ook in of op het water wil doen, zorg er wel voor dat je pak goed zit. Een goede pasvorm is essentieel voor een effectieve wetsuit. Het moet nauwsluitend zijn om waterverplaatsing te minimaliseren en warmte vast te houden, maar het mag niet te strak zijn om de beweging te belemmeren.

Fotocredits introfoto: Vincent Erik Schoenmakers op Unsplash.