Magneetvissen – Wil je magneetvissen? Of wil je er meer over lezen? Dan is dit artikel voor jou geschreven. Lees ook of je de vondsten mag houden!

Heb je wel eens mensen met een touw in hun handen aan de kant van de gracht of rivier zien staan? De kans is groot dat zij aan het magneetvissen waren. Magneetvissen is een wereldwijde trend die door mensen van vrijwel alle leeftijden gedaan wordt. Wat je doet, is met een magneet aan een touw over de bodem van een gracht, rivier, sloot, meer, of zelfs de zee slepen. Alle metalen voorwerpen zullen aan de magneet vastplakken. Als je je magneet middels het touw omhoog trekt, zie je welke vondsten je gedaan hebt. Je begrijpt nu vast al waarom het zo leuk is. Lees zeker verder voor meer informatie!

Magneetvissen

Hoe sterk is een vismagneet?

Je kunt met magneetvissen vondsten doen die je op geen enkele andere manier had kunnen vinden. Van kleine sieraden tot een volledige motor vinden; mensen doen de raarste vondsten. Blijft dat allemaal hangen aan die magneet dan? Jazeker, sommige vismagneten gaan wel tot 1600 kg! Een enorm krachtige magneet dus! Vanaf zo’n 300 kg wordt aangeraden om met zijn tweeën te gaan. Zo kun je samen trekken als er iets zwaars aan de magneet vastkleeft. Voor kinderen worden de lichte vismagneten aangeraden. Met een lichte vismagneet zul je dus met name kleine dingen omhoog halen. Met een krachtigere magneet kun je ook fietsen, koelkasten, velgen en wat nog maar meer op de bodem ligt, omhoog trekken.

Magneetvissen vondsten

Tussen magneetvissen vondsten vind je de gekste dingen. Een mes of pistool kun je zomaar omhoog halen. Ook bestek, camera’s, mobiele telefoons, munten en gereedschap haal je omhoog. Zelfs spullen die onder het zand verborgen zitten kunnen door een krachtige magneet naar boven gehaald worden. En met een krachtige magneet kun je ook brommers, fietsen en meer grote dingen vinden. Een vondst die je liever niet doet, is een bom uit de tweede wereld oorlog. Het komt regelmatig voor dat de explosieven opruimingsdienst een granaat of mortier moet opruimen nadat een magneetvisser deze gevonden heeft.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

De lage waterstand biedt unieke kansen!

Een lage waterstand mag dan wel slecht zijn voor veel dingen, maar voor één activiteit is het goed. Met magneetvissen kun je met name bij rivieren en meren een nieuw gebied makkelijker doorzoeken. Bij een droge rivierbedding of op een strand bij een meer zou je je hobby ook met een metaaldetector uit kunnen breiden. Zo kun je sneller een nog groter gebied doorzoeken.

Wat heb je nodig voor magneetvissen?

Wil je ook met magneetvissen vondsten doen en tegelijk de natuur van rommel ontdoen? Dan heb je uiteraard een vismagneet met een touw nodig. Daarnaast moet je altijd handschoenen dragen. Zowel voor het touw vasthouden als voor metalen voorwerpen van de magneet halen. Verder kan een werphaak of prikstok handig zijn voor het binnenhalen van grotere vondsten.

Mag je overal magneetvissen?

Helaas niet, je mag niet overal in Nederland magneetvissen. Controleer het voor jouw gemeente en de plaats waar je gaat vissen. Ook in andere landen gelden er regels. Voor België moet je bijvoorbeeld erkenning aanvragen.

magneetvissen

Vondsten aangeven

Als je een explosief omhoog vist, moet je deze niet zelf proberen te verwijderen. Laat je touw weer zakken en bel de explosieve opruimingsdienst of de politie. Vind je een mes, pistool of ander wapen dat bij een misdrijf gebruikt kan zijn? Of vind je een voertuig waarvan je kan denken dat deze gestolen is? Bel ook dan de politie. In principe moet je van al het andere dat je vindt ook aangifte doen. De realiteit is echter dat veel magneetvissers oud ijzer inleveren voor geld en kostbare spullen zelf doorverkopen. Indien de eigenaar achterhaald kan worden, is dit natuurlijk het juiste om te doen.

Trouwens, heb je ook wel eens gehoord van SUP board cleaning?

Fotocredits, introfoto, adobe stock