AMSTERDAM – Bio-bos. Online bloemist Bloomon presenteerde afgelopen week een boeket samengesteld met 100% biologische bloemen. Daarmee onderstreept het bedrijf nog eens dat duurzaamheid voor haar een belangrijk thema is.

Bio-bos

Duurzaamheid

“Onze ambitie is om structurele stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid en hiermee ook de rest van de bloemensector te inspireren”, aldus Joris van der Els, Chief Sustainability Officer bij Bloomon. “De Bio-bos is een belangrijke eerste stap in die ambitie op het gebied van het verminderen van gebruik van bestrijdingsmiddelen. We zijn trots dat we dit als eerste landelijke speler kunnen doen, zeker als je bedenkt dat minder dan 0,1% van alle bloementeelt in Nederland biologisch is. Wij hopen dat het aanbod van biologische bloemen de komende jaren zal toenemen. Dat is goed voor natuur, dier, mens en milieu.”

Natuurlijk geteeld

Voor de Bio-bos wordt alleen samengewerkt met Nederlandse biologische kwekers die enkel biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken en een Skal-certificaat hebben. Skal is een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de biologische keten in Nederland. Bedrijven die door Skal gecertificeerd zijn, voldoen aan de Europese regels voor de Biologische landbouw. Biologische bloemen worden in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld. Dat wil zeggen met gebruik van natuurlijke meststoffen en sterke rassen, mechanische onkruidbestrijding en diversiteit op en rond het veld om natuurlijke vijanden te stimuleren.

Zomereditie

De allereerste Bio-bos zomereditie is gevuld met vrolijke bloemen in blauwe, gele en lichtroze tinten – met de pioenroos als grote seizoensfavoriet. Korenbloemen van verschillende hoogtes zorgen voor een speels effect. Omdat biologische bloemen doorgaans iets korter zijn, is het boeket speciaal ontworpen voor een small vaas. De komende maanden volgen er nog twee designs: een nazomer- en een herfsteditie. Van elke editie is een beperkte oplage van tussen de 250 en 500 stuks per week beschikbaar.

“We zouden ze wel willen hebben in alle soorten en maten en het hele jaar door. Maar het aanbod van biologische bloemen van Nederlandse bodem is nog beperkt en ze zijn alleen tijdens de zomermaanden verkrijgbaar”, aldus Anton van Duijn, style director bij Bloomon.

bio-bos

Besmetting

Bloomon houdt de bos tijdens de productie en het vervoer bewust strikt gescheiden van de reguliere boeketten, om eventuele besmetting en vermenging te voorkomen. Daarom wordt de Bio-bos in een box van 100% gerecycled karton verpakt. Daarnaast wordt er bio-based bloemenvoeding van Chrysal meegeleverd. De verpakking hiervan is tevens biologisch afbreekbaar; deze kan in de groenbak weggegooid worden.

De Bloomon Bio-bos is verkrijgbaar van tot eind september of zolang de bloemen beschikbaar zijn.