Bloembommetjes – Hoe kunnen we zo veel mogelijk mensen bloembommetjes, ook wel zaadbommetjes genoemd, laten gooien om zo de natuur in stedelijke gebieden een handje te helpen?
Dat was de vraag die Daisy de Bruijn en Geerten van Eldik zichzelf stelden voor ze met Blossombs begonnen. Met zaadbommetjes creëer je overal bloemparadijsjes voor bijen en vlinders. Maar de meeste zaadbommetjes zijn duur, arbeidsintensief om te maken en bruin- of grijsgekleurd. Dat kon anders en leuker. Zo ontstond Blossombs: kleurrijke, 100% natuurlijke én betaalbare zaadbommetjes die machinaal in eigen land worden gemaakt.

Bloembommetjes

Natuurliefhebbers weten al lang wat het belang van biodiversiteit is. Zelfs de Nederlandse Bank benadrukt dit gisteren nog in een persbericht. De Bruijn en Eldik willen met Blossombs echter ook die mensen bereiken voor wie dit onderwerp nog geen prioriteit heeft.

Blossombs

Daisy: “Anderhalf jaar geleden liep ik al met het idee om gekleurde zaadbommetjes te maken die aantrekkelijk en betaalbaar zouden zijn voor iedereen. Maar niemand kon het maken en iedereen zei dat het onmogelijk was. Tot ik Geerten ontmoette. Samen hebben we het, na eindeloze tests en veel trial and errors, uiteindelijk voor elkaar gekregen en bovendien kunnen we dat met veel bommetjes tegelijk. Daardoor kan er door veel meer mensen actie ondernomen worden voor meer biodiversiteit. Bijkomend voordeel is dat de buurt er een stuk gezelliger en kleurrijker van wordt wat we goed kunnen gebruiken nu veel van ons de vakantie dicht bij huis zullen vieren.”

bloembom

Gooi eens een bommetje

Het werkt heel eenvoudig. Gooi de Blossombs in je tuin, op een braakliggend stukje grond, in een kale berm, langs een sloot of in een pot op je balkon. Mocht de regen even op zich laten wachten is het slim om een gieter te gebruiken, maar de Blossombs doen de rest zelf. Na een paar weken groeien er de mooiste bloemen waar bijen, vlinders en hommels maar ook mensen van zullen genieten.

Biologisch

Blossombs worden in Nederland gemaakt met biologisch wilde bloemenzaad. Ze zijn in verschillende maten, kleuren en hoeveelheden verkrijgbaar via de website blossombs.com, op Bol.com en bij Intratuin. Blossombs zijn aantrekkelijk verpakt in doosjes of jute zakjes wat ze een perfect cadeautje maakt.

Geerten: “We zijn erg trots dat we bij Intratuin te koop zijn. Dat is de perfecte plek om onze doelstelling, alle mensen te laten meehelpen meer biodiversiteit en kleur in hun buurt te brengen, te verwezenlijken. We doneren overigens 5% van onze omzet aan goede doelen en stichtingen die zich inzetten voor natuur en biodiversiteit. Dus iedereen die bij zo’n organisatie werkt en wel wat hulp of zaadbommetjes kan gebruiken moet zeker contact met ons opnemen! Ook organisaties die zelf willen bijdragen kunnen contact met ons opnemen. Wij kunnen de Blossombs op grote schaal produceren, tot wel 18.000 per uur. Dat maakt ze ook geschikt als relatiegeschenk of lesmateriaal voor scholen, stichtingen, bedrijven, promotiebureaus en andere organisaties.”

Blossombs varieert van een weggeefcadeautje met 1 Blossomb tot een luxe cadeauverpakking met 9 Blossombs.

Je kunt ook een doosje Blossombs bemachtigen als je een goed doel van Oxfam Novib steunt.

LEESTIP: Lees over zaaien ook dit artikel op GroenVandaag: Inheemse zaaiweek 2022: 26-9 t/m 2-10