Bloemschikken is geschikt – Bloemschikken behoort tot de groep van meest populaire hobby’s. Beoefenaars zien het decoreren met levende bloemen en planten als een praktische kunstvorm. Leuk voor jezelf en geschikt voor ceremonies, evenementen en feestelijke bijeenkomsten.

Bloemschikken is geschikt

voor iedereen

Verdienstelijke hobbyïsten

Het is al lang niet meer zo dat bloemschikken alleen is weggelegd voor getalenteerde en in het vak opgeleide bloemisten. Ook hobbyïsten genieten van het creëren van unieke arrangementen met een verscheidenheid aan bloemen, bladeren, takken en andere materialen. En veelal op een verdienstelijke manier, want bloemschikken is door het aanbod van tal van hulpmiddelen laagdrempeliger dan ooit.

Voor vrouwen en mannen

Een goede ontwikkeling, want bloemschikken is voor velen -vrouwen en mannen- een geliefde en waardevolle tijdbesteding. Een ontspannende en bevredigende manier om je expressie en creativiteit te laten spreken door schoonheid te realiseren.

Door de eeuwen heen

Bloemschikken is een kunstvorm die al eeuwenlang wordt beoefend in culturen over de hele wereld. Naast de esthetische component geeft het lading aan de belangrijkste momenten en gebeurtenissen in het leven. Al in het oude Egypte werden bloemen gebruikt bij rituelen en ceremonies; als symbolen van leven, dood en wedergeboorte. En ook in de Griekse en Romeinse beschavingen werden bloemen en kruiden gebruikt voor decoratie, ceremonies en als offers aan de goden.

Foto’s: Fatma Akgün (l) Antoni Shkraba (r), op Pexels.

Florale kunst

Het bloemschikken ontwikkelde zich verder in de middeleeuwse kloosters en abdijen voor religieuze, decoratieve en medicinale en doeleinden. Tijdens de renaissance werd bloemschikken door de hoge en bemiddelde stand naar het niveau van flora kunst getild. Kunstenaars zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo bestudeerden bloemen en planten nauwkeurig en integreerden ze in hun schilderijen en sculpturen.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bonsai, van luxe geschenk tot geliefde hobby

In de 17e eeuw bereikte het schikken van bloemen een hoogtepunt in Nederland, vooral tijdens de Gouden Eeuw. Tulpenmanie zorgde voor een explosie in de handel in bloemen en bloembollen en werd de motor achter de opkomst van de bloemsierkunst. Bloemstukken werden statussymbolen en een belangrijk onderdeel van sociale bijeenkomsten en feesten.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: NK Bloemschikken voor studenten en amateurs

In onze tijd is het bloemschikken gedemocratiseerd. Vrouwenbladen, tuincentra en dhz-winkels en webshops hebben daar flink aan bijgedragen. De media stimuleerde met aanstekelijke rapportages en sprekende voorbeelden en de aanbieders van de DHZ-hulpmiddelen gaven het beslissende zetje.

Wie de behoefte voelt, kan vandaag de dag bloemschikken… en bloemschikken is geschikt voor iedereen.

Fotocredits introfoto: cottonbro studio, op Pexels.