Vergeten hobby – Om alle prikkels te kunnen verwerken in een maatschappij die aan vaart blijft winnen, moeten we dingen vergeten om andere weer te kunnen opslaan. Ons mensenhoofd zit zo vol, dat we zo nu en dan moeten ruimen en kennis stallen in het uitpuilende pakhuis van vergeten zaken.
Daar heeft levend groen een eigen afdeling. Je kunt daar het vergeten tuinseizoen, de vergeten groeten, nostalgische rozen, vergeten planten en vruchten en tal van tips uit grootmoederstijd vinden.

Bewaren

Goed dat we vergeten dingen netjes opbergen, want gelukkig gebeurt het steeds vaker, dat we in dat magazijn vol vergeten, iets alleraardigst en bruikbaar bovendien opduiken. Bijvoorbeeld de voedzame aardpeer en de smakelijke lamsoor. Wie wat bewaart heeft wat.

Vergeten Hobby

Met hobby’s is hetzelfde aan de hand. Haken, breien, knopen, borduren; het zijn zonderling tijdverdrijven, terwijl zo nog geen 50 jaar geleden breed ingeburgerd waren. In de mist verdwenen vanaf de tijd dat vrouwen meer en meer buitenshuis zijn gaan werken.

Tijdgeest

Maar het verleden maakt een comeback, zo lijkt. Tuinieren is weer hip, het handwerken leeft op. De kruissteek, spansteek, stiksteek en platsteek zijn uit hun winterslaap gekust en op internet is er een levendige handel in patronen en garens, zoals de befaamde DCM-garen, in uiteenlopende kwaliteiten en kleuren waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Bloemen borduren

In veel patronen komen de hobby’s tuinieren en borduren trouwens samen. Bloemetjes en bijtjes zijn klassiekers. Altijd goed. Maar gewaagder kan ook. Wie van de combinatie blauw en geel houdt, kan zich wagen aan de sterrenhemel van Van Gogh.

Geheim

Het geheim achter de populariteit van borduren en tuinieren kent dezelfde grondslag. Even je hoofd helemaal leegmaken. Tot rust komen. Je hartslag laten dalen en toch in opperste concentratie en met strakke focus je handen het precisiewerk laten doen.
Het is zo vreemd nog niet dat gezondheidsspecialisten je liever tuinieren en borduren voorschrijven dan een pilletje of poedertje.

TIP: lees op GroenVandaag ook over deze bijzondere hobby: Diamond Painting heeft leeftijdloze aantrekkingskracht

Fotocredit introfoto: Mel Poole op Unsplash.

Meer weten over het vergeten tuinseizoen

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Vergeten tuinseizoen… onterecht… benut het najaar

De wintertuin hoort ook bij het tuinseizoen