OEGSTGEEST – Vlak voor de kerstvakantie heeft het kabinet het verbod op nieuwe bebouwing in het kustgebied, lees de duinen, opgeheven. Daarmee wordt het gemakkelijker om aan het strand en in de duinen bouwprojecten te starten. Zoals altijd wordt het schaden van de natuur gerechtvaardigd met het argument dat dit goed zou zijn voor onze economie. Al die aanslagen op de natuur die vergezeld gaan met de mededeling dat we daar beter van worden… je zou er nog cynisch van worden.

Duinen

Het kabinet wil gaan bouwen in de duinen

Dat vertelde minister Schultz, hoofd van de afdeling asfalteren en luchtverontreiniging. Het vervangen van helmgras door beton en duindoorn door staal is goed voor de economie, vindt het kabinet.

Eerlijk gezegd had ik nooit op deze manier gekeken naar de duinen van Zoutelande of, dichterbij mijn huis, Katwijk. Ik wist niet beter of juist die zandbulten waren goed voor de economie. De schaars bebouwde kust leek me juist een trekpleister die aanzette tot het razend rouleren van geld.
Toegegeven, ik ben geen econoom.

Ik vond de duinen ook heel democratisch. Ze waren van iedereen. Wie wilde kon er zo maar in gaan wandelen. Nooit beseft dat we beter af zijn als we dit stukje Nederland afstaan aan een kleine groep kapitaalkrachtigen die ervoor zorgt dat onze welvaart op peil blijft.
Toegegeven, ik ben niet kapitaalkrachtig.

Ik had ook altijd gedacht dat de duinstrook in zo’n benauwd land als dat van ons een positieve uitwerking had op onze gezondheid. Dat het goed was voor lijf en geest om een weids perspectief te ervaren en verder te kijken dan de kom bebouwd is.
Toegegeven, ik ben niet kortzichtig.

Schultz heeft me wel aan het denken gezet.

Verder op bij mij in de straat, hebben we aan de Rhijngeesterstraatweg nog een stuk bos. Wijckerslooth heet het. Ik ben daar nog eens doorheen gelopen en heb mijn ogen goed de kost gegeven. Ik denk dat als je het kapt, dat Oegstgeest een economische sprong van jewelste kan maken.

Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Het is verstandig om vooral prioriteiten te stellen. Eerst die duinen afgraven.

GroenVandaag onderschat het belang van de economie niet. Daarentegen is het belang voor de samenleving van natuur niet te overschatten. GroenVandaag schaart zich bij al die mensen en instituten die dit genomen kabinetsbesluit een onzalig besluit vinden.

door Walter Landesbergen

foto, rgb stock, bies