Exotische Bromelia – De Bromeliafamilie telt in de natuur meer dan 3.000 verschillende soorten. De meest bekende zijn de Ananas, Achmea, Guzmania, Tillandsia en Vriesea. Ze hebben elk hun eigen gekleurde schutbladeren die de plant een exotische uitstraling geven. De sprekende vormen en kleuren variëren per soort. Van crèmekleurig rozet tot pimpelpaars veertje en van roze kroon tot gele speer.

bromeliafeestje

Bromelia , exotisch

Levend feestje

Het effect van de Bromelia in het interieur is helemaal afhankelijk van je eigen smaak. In een rustig, licht interieur zet één enkele al de toon. Zeker wanneer je ze combineert met natuurlijke materialen of pastelkleurige potten. Maar niets werkt zo aanstekelijk als het combineren van verschillende soorten en kleuren. Met het verschil in vorm, blad en kleur creëer je een complete binnentuin die zorgt voor instant vrolijkheid. Niet voor niets staan Bromelia’s in Brazilië bekend als ‘levende feestjes’.

Slaapkamer

Een aantal Bromelia’s zoals de Aechmea en Ananas geeft in tegenstelling tot de meeste andere kamerplanten niet overdag, maar ‘s nachts zuurstof af. Ideaal voor in de slaapkamer, want behalve een exotische sfeer geven ze dus ook een portie frisse lucht…

Bijzonder eenvoudig

De exotische kamerplanten zijn niet veeleisend. Ze zijn ijzersterk en de verzorging is heel eenvoudig. Geef de plant een licht plekje, maar vermijdt volle zon. En omdat Bromelia’s nu eenmaal eigenzinnig zijn, geef je ze ook op een bijzondere manier water. Gieten doe je namelijk in de kelk van de plant en maar een klein beetje op de potgrond. Gemiddeld bloeien de planten zo’n 3 tot 6 maanden. Is de Bromelia uitgebloeid? Dan is het tijd voor een nieuwe, want een Bromelia bloeit maar een keer.

Een compleet overzicht van de bijzondere Bromeliafamilie vind je op bromeliasite.

ferry maat

Ferry Maat

Playlist

Inhakend op de nieuwe trend dat muziek voor optimale plantbeleving zorgt, heeft muziekkenner Ferry Maat, onder meer bekend van de Soulshow en zijn online radiozender (www.soulshow.nl), een speciale playlist voor bromelia samengesteld: Bromeliastyle. Zo ontsnap je tussen de bromeliaplanten even aan de drukte van alledag en krijg je heerlijke tropische vibes. 

Plantbeleving

Elly Bak namens de Nederlandse en Belgische bromeliakwekers: “Er zijn diverse onderzoeken die suggereren dat planten extra goed groeien en bloeien op muziek. Daarom presenteren we een speciale muzieklijst voor bromelia’s. Die zorgt in elk geval dat het vakantiegevoel groeit en geeft je optimale plantbeleving.” Radiolegende Ferry Maat heeft de muzieklijst samengesteld. “Als geen ander is hij in staat om de juiste muziek te selecteren. Dat komt uiteraard door zijn jarenlange ervaring als dj maar ook doordat Ferry Maat tegenwoordig op Bonaire woont. Een van de natuurlijke habitats van bromelia,” aldus Bak. Maat: “Met deze muziek is het zomerse vakantiegevoel altijd binnen handbereik. Luister naar mijn favoriete nummers en droom weg tussen de bromeliaplanten.”

Vanaf 1 september 2021 is de muzieklijst Bromeliastyle te beluisteren via Spotify.

Weetjes over bromelia

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de bromelia, als geen andere plant, razendsnel de lucht zuivert. Binnen 12 uur heeft de bromelia zo’n 80% van de huiselijke chemische stofjes opgenomen. Hoe meer planten, hoe sterker het effect.
  • In tegenstelling tot de meeste kamerplanten produceren de bromeliasoorten Ananas en Aechmea niet overdag maar ‘s nachts zuurstof. Dat stimuleert een diepe slaap en vermindert snurken. Hoewel niet onomstotelijk bewezen, kan het zeker geen kwaad om er een aantal  in de slaapkamer te zetten. 
  • De planten gebruiken wortels voor hun balans, niet om voedingsstoffen op te nemen. In plaats daarvan nemen de bladeren al het water en de voedingsstoffen op die de plant nodig heeft.