VEENENDAAL – Buxusmot en buxusmotval. Buxushagen of buxussen in pot stonden er ooit zo mooi bij. Nu worden de planten binnen korte tijd kaal tot er slechts een hopeloos struikje overblijft. De boosdoener? De buxusmot. Als rups zeer schadelijk voor buxusplanten. Nadat de rups zich heeft ontpopt tot mot, legt die eitjes op de blaadjes van de Buxus Sempervirens die vervolgens wordt kaalgevreten. De buxusmot en rups kunnen zowel in het voorjaar, de zomer en het najaar bestreden worden. Bijvoorbeeld met een buxusmotval.

 

buxusmot, buxusmotval

 

Buxusmot

Buxusmotval

Met de Buxusmotval help je voorkomen dat jouw buxus de komende maanden wordt kaalgevreten. De val bevat een seksuele stof (feromoon) waarmee je mannelijke buxusmotten lokt. De buxusmot vliegt in de val en kan daar niet meer uit. Zo worden vrouwtjesmotten niet meer bevrucht. De val is doorzichtig, waardoor je goed kunt zien hoeveel motten je vangt.
Bij de Pokon Buxusmotval krijg je twee feromooncapsulses, zo ben je tot wel 6 maanden beschermd tegen de buxusmot.

 

buxusmot, buxusmotval

 

Gebruik

Plaats de Pokon Buxusmotval bij de buxus, het liefst voordat de eerste motten waarneembaar zijn. De feromooncapsule plaats je in het kooitje, probeer hierbij de capsule zo min mogelijk aan te raken. Na 3 maanden vervang je de capsule. Aan het einde van de herfst kun je de buxusmotval weghalen en schoonmaken. De buxusmotval is meerdere jaren te gebruiken, gebruik daarbij Pokon Buxusmotval Navulverpakking.

 

Zie ook eerdere artikelen op GroenVandaag over de buxusmot:
HELP! Buxusrups en draadalg
Buxusmot in zuidelijke delen Nederland

 

Van rups tot mot

Buxusrupsen in een pop overwinteren tussen de bladeren van een buxus en zijn vanaf eind april tot diep in de herfst actief, zolang de temperaturen boven de 10 °C blijven. De buxusrups knabbelt maar al te graag aan de groene blaadjes van de buxus. In korte tijd kan de rups flinke schade toebrengen.
Na twee tot vier weken verandert de buxusrups in een buxusmot. Ook al leeft de buxusmot maar acht dagen, in zijn korte leventje kan de buxusmot tot wel 800 eitjes leggen.

 

De Pokon Buxusmotval en navulverpakking zijn verkrijgbaar bij tuincentra, bouwmarkten en online verkooppunten. Kijk voor meer informatie op www.pokon.nl.

 

Fotocredit: Pokon