Calendula. De goudsbloem is geliefd om haar vrolijke, kleurrijke bloemen. Het zijn de zonnetjes in de tuin. De goudsbloem, Calendula officinalis, biedt een overvloed aan zomerse kleuren. Fleuroselect heeft 2021 uitgroepen als het jaar van de Goudsbloem.

Calendula officinalis

Het jaar van de goudsbloem

Calendula is een onderhoudsarme plant die eenzelfde rol vervult als eenjarig perkgoed. Dat wil zeggen de plant groeit en bloeit in hetzelfde jaar. Zijn de winters mild, dan kunnen ze jaar voor jaar opnieuw uitlopen. Zet goudsbloemen vooraan in de border dan heb je het grootste effect. Combineer ze bijvoorbeeld met salvia’s. Samen zorgen ze voor een bestuiversparadijsje en een opvallende kleurencombinatie van oranje en paars.

Calendula officinalis

Elke plant draagt massa’s heldere, kleurrijke bloemen die licht brengen in iedere hoek van de tuin. De talloze bloemen zijn ideaal voor het maken van kleine zomerse boeketten. Goudsbloemen zijn er met enkele, semi-dubbele en dubbele bloemen. Kies eens voor de meer subtiele, erg fraaie rassen met pastel-crèmekleurige bloemen of met groene of gele tinten. Die maken het kleurenpalet zachter. Er zijn perzik-kleurige goudsbloemen en rassen met een vleugje donkerroze, of neigend naar bijna roestbruin. Sommige hebben iets van rood in de bloem.

goudsbloem

Vlinders en bijen

De prachtige, kleurrijke tinten zijn een magneet voor bestuivende insecten. Het open hart van de goudsbloemen is aantrekkelijk voor zweefvliegen en bijen die op zoek zijn naar kostbaar stuifmeel en nectar. Wie bestuivende insecten een dienst wil bewijzen kan dus goudsbloemen in de tuin zetten. Vooral rassen met enkele bloemen zijn hiervoor uitermate geschikt. Deze maken het stuifmeel en de nectar beter toegankelijk. Bij semi-dubbele en dubbele bloemen is dat voor de bestuivers veel moeilijker.

Eenvoudig te kweken

Calendula is een van de gemakkelijkste planten om uit zaad op te kweken. Probeer eens zaadmengsels met feloranje en prachtig gele tinten. De sterke plant kan direct in de grond worden gezaaid of kweek ze op in een pot op de vensterbank of in de tuin onder glas. Plant ze vervolgens uit op de plek in uw tuin waar je ze wil laten bloeien. Planten die in het voorjaar zijn gezaaid, bloeien van de vroege zomer tot in de herfst. Eén zakje zaad levert tientallen planten op die je overal in je tuin kan neerzetten. Of kado doen.

calendula

Geneeskrachtig

Calendula’s zijn mooie, zogenoemde boerentuinplanten. Vroeger gekweekt als onderdeel van het persoonlijke ‘medicijnkastje’. De bloembladen worden nog steeds toegevoegd aan huidverzorgende balsems en gebruikt om een ontstekingsremmende thee te maken. Je kan de bloemblaadjes aan salades toevoegen voor een fris en ietwat zurig effect.

Verwar ze in dit geval niet met Tagetes. Sommige bloemblaadjes daarvan ruiken scherp en zijn niet erg lekker om te eten.

 

Een boeketje van vrolijke goudsbloemen verhoogt de stemming. Wanneer de bloem wordt geplukt, kunnen de planten geen zaad vormen. Ze zullen maandenlang doorgaan met bloeien.

Fleuroselect, internationale marketingorganisatie in de sierteeltbranche.

Fotocredits
-introfoto, wikimedia, By Audrey from Central Pennsylvania, USA
-foto 2:, wikimedia, Georgios Liakopoulos
-overige foto’s, Fleuroselect