OEGSTGEEST – Geraniums maken van de Nederlandse zomer een groot feest! Oubollig? Welnee, de nieuwe generatie is hipper, mooier en sterker dan ooit. Kwekers zijn erin geslaagd om het kleurenpalet uit te breiden. Bijvoorbeeld met tweekleurige varianten. Ook worden bestaande soorten steeds sterker gemaakt.

Zo zijn ze beter bestand tegen droge periodes en dat is voor planten die in potten staan een extra belangrijke eigenschap. Daarnaast zijn er soorten die geuren. Geraniums zijn al vanaf april verkrijgbaar bij onder meer tuincentrum, bloemist en supermarkt.geraniums

 

 

Geraniums

Verrassende kleuren

De ene geranium is de andere niet. De meest bekende soorten zijn de staande (Pelargonium zonale), de hangende (Pelargonium peltatum) en de Franse geranium (Pelargonium grandiflorum). Ze zorgen allemaal voor een rijke bloemenzee en met name de hangende soorten zijn prachtig in hanging baskets. De meest voorkomende kleuren zijn roze, wit, paars en rood. Maar laat je ook eens verrassen door nieuwe soorten met tweekleurige bloemen: ton-sur-ton of met een contrasterend oog. De bloeiers zijn tevens goed te combineren met andere zomerbloeiers als Petunia, Lobelia en Verbena.

 

geraniums

 

Geuren

Hoewel de planten vooral decoratieve waarde hebben zijn er ook soorten met een heerlijk parfum. Zo zijn er geurgeraniums (Pelargonium graveolens) waarvan het blad ruikt naar munt, chocola, appel en sinaasappel. Last van muggen? Citroengeraniums (Pelargonium cripsum) houden ze op afstand.

 

 

Met “geranium” bedoelen tuinders en botanici niet de bloeiende balkonschoonheid, maar eerder een winterharde vaste plant. De populaire zomerplant wordt “pelargonium” genoemd door experts.

 

Kijk ook eens op Europe in Bloom.

 

Verzorging

Pelargoniums zijn sterke zomerbloeiers en staan garant voor een uitbundige bloemenzee.
– Zet ze op een zonnig plekje of in de halfschaduw.
– Geef regelmatig water en verwijder de uitgebloeide bloemetjes.
De geranium maakt dan continu nieuwe bloemknoppen aan. De bloei duurt tot diep in het najaar. Voor een extra uitbundige bloei geef je eens per twee weken plantenvoeding.

  

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Geranium of pelargonium? Vanwaar die verwarring?

7 tips voor de veelzijdige Geranium

En natuurlijk deze:

Geranium: de koningin van de balkonplanten

Hoe je pelargoniums laat overwinteren

Geen nachtvorst meer, haal dan je geraniums