Chrysant PIP – De chrysant is hipper dan ooit. In oktober vieren wij de herfst en daar mag de geplozen chrysant natuurlijk niet in ontbreken. Arjan en Richard van kwekerij Voort Chrysanten leveren een positieve bijdrage aan het imago van de chrysant. De twee broers wonen naast de kwekerij en dichtbij hun ouders, die hiervoor het bedrijf hadden. Zij focussen zich op een ander gedeelte van de teelt. Op 3,6 hectare grond telen ze zowel de pluischrysant als de troschrysant in geweldig mooie kleuren. Hun specialisatie is PIP Chrysant.

Chrysant PIP

Chrysant PIP In de schijnwerpers

Hipper dan ooit

Door Florapodium Aalsmeer

De chrysant is een sterk gewas en geeft lang houdbare snijbloemen. Het product wordt om deze reden vaak in rouw- en trouwarrangementen gebruikt.
Tegenwoordig zijn chrysanten in alle kleuren verkrijgbaar, terwijl je vroeger eigenlijk alleen kon kiezen tussen wit en geel. Er zijn nu ontzettend veel prachtige soorten chrysanten op de markt met hippe kleuren en gekke vormen, waardoor ze binnen de huidige trend van de plukboeketten veel gebruikt worden. Ook is het product geschikt in moderne arrangementen. Door de goede houdbaarheid zijn de bloemen heel geschikt om te gebruiken in moderne gebouwen met airco of in een hotellobby met tocht.

Chrysant PIP In de schijnwerpers

Voort Chrysanten

De Chrysant PIP wordt exclusief bij Voort Chrysanten geteeld. Het is een geplozen chrysant en het zusje van de troschrysant VIP. Ze hebben dan ook dezelfde kleurstelling. In de PIP Chrysant zie je donkere streepjes terug in de bloemblaadjes die deze bloem een exclusief karakter geven. De PIP is er in vijf verschillende kleuren. PIP Salmon, PIP Pretty, PIP Purple, PIP Sunny en de gewone PIP.

Voort Chrysanten from FloraPodium on Vimeo.

Chrysant PIP In de schijnwerpers

De teelt

Op de kwekerij wordt sinds 2002 het ras Zembla geteeld. Later is dit aangevuld met de rassen VIP en PIP. Er worden per jaar een kleine 10 miljoen takken geproduceerd op een oppervlakte van 36.000 m2. Het streven is om dit op een milieubewuste en verantwoordelijk mogelijke manier te produceren.

Pluischrysanten en troschrysanten

Richard en Arjan hebben ieder hun eigen specialisme. Waar Arjan zich vooral bezig houdt met de teelt van de troschrysanten, weet Richard juist alles te vertellen over de teelt van de pluischrysanten. Bij pluischrysanten worden de zijbloemetjes geplozen, zodat er één mooie volle bloem overblijft. De troschrysant daarentegen wordt geknopt. Dit betekent dat de grootste bloem eruit gehaald wordt, zodat de kleine zijtakken meer ruimte krijgen om te bloeien.

Chrysant PIP In de schijnwerpers

Duurzaam

Het bedrijf probeert zo duurzaam mogelijk te telen. In de kassen worden daarom diverse natuurlijke vijanden ingezet voor de bestrijding van schadelijke insecten. Om de chrysanten te belichten, maken de broers gebruik van een warmte kracht koppeling (WKK). Deze installatie zorgt ervoor dat er vanuit aardgas elektriciteit wordt opgewekt. De CO2 die vrijkomt door de verbranding wordt de kas in geblazen, waardoor de chrysanten beter kunnen groeien. Daarnaast maakt het bedrijf ook gebruik van zonne-energie, opgewekt door hun eigen zonnepanelen.

Meer artikelen over bijzondere bloemen en planten zie de columns op GroenVandaag.

Nog meer bijzondere bloemen en planten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: