Tulp Monarch Parrot – Deze week in de schijnwerpers, tulp Monarch Parrot van Borst Bloembollen. Tulpen komen oorspronkelijk uit het Ottomaanse rijk, het tegenwoordige Turkije. Het woord tulp is afkomstig uit het Latijns: Tulipa. Dit betekent: de bloem die lijkt op een tulband. De Ottomanen droegen destijds tulbanden met tulpen erop, een statussymbool. In de 16e eeuw kwamen de eerste tulpen naar Nederland.

Tulp Monarch Parrot

Door Florapodium
Aalsmeer

tulpen uit holland
Holland en tulpen

Tegenwoordig staat Holland nog steeds bekend om zijn tulpen. Het aantal soorten is enorm. Er zijn botanische tulpen, enkel- en dubbelbloemige tulpen, parkiettulpen et cetera. Het aanbod blijft groeien.
De algemene betekenis van de tulp symboliseert liefde. Omdat er zoveel verschillende kleuren zijn, heeft elke kleur zijn eigen betekenis, zo staan oranje tulpen voor enthousiasme. Ideaal om cadeau te geven aan een leuke vriend of vriendin. Oranje tulpen… Hollandser kan natuurlijk niet. Oranje tulpen zijn de ultieme souvenirs uit Nederland.

De Monarch Parrot tulp

De kweker en zijn product

Borst Bloembollen uit Obdam

Borst Bloembollen B.V. is gevestigd in Obdam, Noord Holland. Hier produceren zij verschillende variëteiten tulpen op ongeveer 120 hectare. Borst Bloembollen is gespecialiseerd in het vermeerderen en introduceren van nieuwe tulpen cultivars. Op jaarbasis worden er in de maanden oktober tot en met mei 25 miljoen tulpen gebroeid.

Borst bloembollen behandelt alle tulpen met een speciaal voorbehandelingsmiddel. Dit middel verlengt het vaasleven, vermindert steelstrekking (waardoor de stelen minder snel buigen) en verstevigt het blad. De tulpen groeien minder op de vaas dan andere tulpen, waardoor ze niet zo snel uit een boeket groeien.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Roselily in de schijnwerpers

De oranje Parkiet Tulp Monarch Parrot

De Monarch Parrot van Borst Bloembollen is vooral opvallend vanwege zijn heldere oranje kleur, wat speciaal is voor een parkiettulp. Parkiettulpen hebben hun grillige bladeren te danken aan een spontane mutatie. Hierdoor gaat het blad krullen en komt er een rare kleur door het bloemblad. Naast de bloem, muteert ook het blad van de tulp mee.
Hoe langer je de Monarch op de vaas hebt staan, hoe beter je dit gaat zien. Het is dus niet zo makkelijk om een goede kwaliteit Parkiet Tulp te kweken. Vooral het blad is moeilijk mooi te krijgen. Bij de Monarch Parrot heeft Borst dit goed onder controle gekregen. Deze prachtige tulp wordt al sinds 1996 bij het bedrijf gekweekt en is nog altijd een succes.

Verzorging

-Over het algemeen groeien tulpen altijd nog een aantal centimeters als ze in een vaas staan. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een vaas. Echter, door de voorbehandeling bij de tulp Monarch Parrot van Borst Bloembollen, zullen deze minder groeien dan andere tulpen.
-Tulpen worden vaak droog aangeleverd, waardoor ze een tijd geen water hebben gehad. Door ze eerst een uur in papier of folie in water te zetten, kunnen de stelen goed water opnemen zodat ze weer stevig zijn. Vul daarna uw vaas met kraanwater op kamertemperatuur en zet de tulpen in uw vaas.
-Tulpen kunnen slecht tegen de zon en warmte. Kies daarom een koele, niet zonnige standplaats.
-Vermijd rijpend fruit in de buurt van de tulpen. Net als bij alle andere bloemen zal het ethyleengas, dat door rijpend fruit geproduceerd wordt, de tulp sneller doen verouderen.
Bron: Borst Bloembollen

Vanaf januari 2018 werkt GroenVandaag samen met Florapodium. In de rubriek De kweker en zijn product willen Florapodium en GroenVandaag bloemen- en plantenliefhebbers verrassen met exclusieve en bijzondere sierteeltproducten. Dit doen we door elke week een product en de kweker achter het product in de schijnwerpers te zetten. Zie hier voor meer informatie over Florapodium.

Foto-credits: iBulb.