BLEISWIJK –Corona en de sierteelt. De sierteeltsector dreigt om te vallen. De veiling Royal FloraHolland heeft in haar ruim 100-jarige bestaan nog nooit een crisis van dergelijke omvang meegemaakt. Deze week werd bijna de helft van de aanvoer van bloemen en planten bij de veiling vernietigd. Er is simpelweg geen afzetmarkt. Deze periode kan veel bedrijven de kop kosten. Met een dubbel gevoel worden planten weggegeven en initiatieven opgezet om de sierteelt te steunen: ‘weggeven is beter dan weggooien’.

Corona en de sierteelt

corona en sierteelt

Red de plant

Ook kweker Bram Breugem van BB Plant moet planten weggooien, rond de 30.000 per week. Dochter Caroline kan niet toekijken hoe deze gezonde planten in de vuilcontainer belanden. Samen met haar broers probeert ze de schade te beperken door ze aan consumenten aan te bieden tegen kostprijs.

Vrees voor de toekomst

Zo vreest Caroline voor de toekomst van het familiebedrijf uit Bleiswijk dat door haar vader Bram Breugem wordt gerund: ‘’We zijn een klein bedrijf dat na een moeilijke periode net weer begon op te bloeien. Dit jaar leek nog wel zo veelbelovend, en dan komt de klap. Op dit moment zijn we prachtige, gezonde planten aan het weggooien, en dat breekt mijn hart’’, aldus Caroline.

Slechtste timing

Calla is een dure plant en het hele kweekproces duurt al snel zo’n 2 jaar. Ook kunnen de planten niet lang in de kas blijven; ze moeten nu de deur uit. ‘’Bovendien zitten we midden in het hoogseizoen. Deze periode is van cruciaal belang voor het voortbestaan van niet alleen ons bedrijf, maar voor de hele sierteeltsector.’’

Liever weggeven dan weggooien

De familie Breugem probeert waar mogelijk de planten een andere toekomst te bieden dan de container. ‘Mijn moeder brengt al planten langs bij zorginstellingen, vrienden en familie. Mijn broers en ik willen ook ons steentje bijdragen om onze calla’s een nieuw thuis te geven. Zo kwamen we op het idee om in de omgeving dozen calla’s tegen kostprijs te verkopen. Naast het weggegeven van planten willen we natuurlijk ook het bedrijf van onze vader helpen.”

”We maken er liever iemand mee blij dan ze weg te gooien. Het mooie is wel dat we merken dat juist in deze tijd mensen planten extra waarderen. Als je toch thuis moet zitten, dan liever in een huis vol groen en vrolijke kleuren’’, aldus Caroline.

calla sierteelt-corona

Red een plant

Via de webshop van BB Plant red je 6 calla’s voor  €13,- en een doos met 12 calla’s voor €25,-. Dit is de kostprijs van de plant en kan worden gezien als onkostenvergoeding. In Rotterdam en omstreken wordt gratis bezorgd.
Heb je er een ander bedrag voor over? Of weet jij een goede bestemming voor de planten, zoals een verpleeg- of bejaardentehuis? Laat dit weten via sales@bbplant.nl.

Niet alleen door het kopen van dit pakket steun je de sierteelt. Ook door toch net even dat bosje bloemen mee te nemen bij de supermarkt of tuincentrum draag je een steentje bij aan de sector. #RedEenPlant #SteunDeSierteelt

Lees ook dit bericht op GroenVandaag

Bloemencorso Bollenstreek 2020 afgelast