LISSE – Bloemencorso Bollenstreek 2020. De corona-crisis heeft ook het Bloemencorso Bollenstreek 2020 onmogelijk gemaakt. Vanmorgen heeft het bestuur van Stichting Bloemencorso Bollenstreek in samenspraak met de autoriteiten de knoop doorgehakt en moeten besluiten het corso af te gelasten. Een beslissing die alle bestuursleden zeer aan het hart gaat. Maar de gezondheid van het miljoenenpubliek en de vrijwilligers staat voorop.

Bloemencorso Bollenstreek

Bloemencorso Bollenstreek 2020

“Jaarlijks trekt het Bloemencorso Bollenstreek bijna een miljoen mensen naar de Bollenstreek en Kennemerland. Het zou onverantwoord zijn hun veiligheid en die van alle betrokkenen onnodig in gevaar te brengen”, zegt voorzitter Willem Heemskerk. ”Natuurlijk doet dit ontzettend pijn, want een jaar lang werken wij toe naar dit hoogtepunt. Met het corso delen we met heel de wereld de schoonheid, de kleurenpracht en de heerlijk geur van onze Hollandse bollenvelden.
De corsowagens staan klaar om gestoken te worden. Op de velden steken de hyacinten zich in hun gekleurde jasjes. Het voorjaar hangt voelbaar in de lucht. Juist nu het voorjaar haar roep van verwachting laat horen, wordt de wereld getroffen met de gevolgen van het covid-19 virus. Een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid, zeker wat betreft de kwetsbare mensen onder ons. De ene maatregel volgt de andere op. En dan gebeurt het onvoorstelbare: het Bloemencorso van de Bollenstreek rijdt niet in 2020. Prioriteit heeft nu de volksgezondheid. Een evenement met de omvang als ons corso kan helaas niet doorgaan.”

 

Bloemencorso Bollenstreek

Symbool van hoop

Het Bloemencorso van de Bollenstreek is ontstaan na de tweede wereldoorlog. Een kweker stak de bevolking een hart onder de riem, door met een met bloemen versierd object achter zijn trekker een rondje te rijden. Dit symbool van hoop na een periode van malaise groeide uit tot het wereldberoemde Lentefeest dat door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gevolgd. “Dit jaar zullen de wagens de gebruikelijke 42 kilometer van Noordwijk naar Haarlem niet afleggen”, aldus Willem Heemskerk. “Het is in deze nieuwe realiteit niet verantwoord om de ruim 1200 vrijwilligers die wij hebben aan de wagens te laten werken, of langs de weg hun werkzaamheden te laten doen. Een enorme teleurstelling voor ons allemaal.”

Freedom

Het corso-thema Freedom dat aan deze 73ste corso editie is gekoppeld, symboliseert ons besluit misschien nog wel het meest. De vrijheid nemen om een verstandig besluit te nemen, al is het met diepe pijn in het hart.’

Lees ook dit bericht op GroenVandaag

Foto-credits: Sven van der Vlugt Fotografie