TERSCHELLING – Volgens Britse wetenschappers kunnen Cranberry een belangrijke rol spelen in de strijd tegen darmkanker. Experimenten uitgevoerd op muizen met darmkanker hebben dit onlangs uitgewezen.

Cranberry

Bepaalde stoffen van de bes blijken in staat om bepaalde kankercellen te doden. Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat het nuttigen van de volledige vrucht het meest effectief is voor de mens. Effectiever dan het drinken van een glas cranberry-sap, omdat in de sap elementen ontbreken die in de huid van de geperste vrucht zijn achtergebleven.

Terschelling

De bes -Hollandse naam grote veenbes- wordt met name geteeld in Noord-Amerika. In ons land is de bes vrij zeldzaam. Behalve op Terschelling, waar op bijna 50 hectare veengrond Cranberry op ecologische wijze worden geteeld. De wilde vrucht wordt in september en oktober geoogst en verwerkt in verschillende eindproducten. De veenbessen kunnen vanzelfsprekend ook onbehandeld worden gegeten, bijvoorbeeld in een salade, gemend met walnoten, pinda’s sinaasappel en appel. Op uw gezondheid.

Meer over informatie op de site van Okke.

foto rgb stock, melodi2, Lee