Cranberry – Volgens Britse wetenschappers kunnen Cranberry een belangrijke rol spelen in de strijd tegen darmkanker. Experimenten uitgevoerd op muizen met darmkanker hebben dit onlangs uitgewezen.

Cranberry

Bepaalde stoffen van de bes blijken in staat om bepaalde kankercellen te doden. Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat het nuttigen van de volledige vrucht het meest effectief is voor de mens. Effectiever dan het drinken van een glas cranberry-sap, omdat in de sap elementen ontbreken die in de huid van de geperste vrucht zijn achtergebleven.

Terschelling

De bes -Hollandse naam grote veenbes- wordt met name geteeld in Noord-Amerika. In ons land is de bes vrij zeldzaam. Behalve op Terschelling, waar op bijna 50 hectare veengrond Cranberry op ecologische wijze worden geteeld. De wilde vrucht wordt in september en oktober geoogst en verwerkt in verschillende eindproducten. De veenbessen kunnen vanzelfsprekend ook onbehandeld worden gegeten, bijvoorbeeld in een salade, gemend met walnoten, pinda’s sinaasappel en appel. Op uw gezondheid.

Meer over informatie op de site van Okke.

cranberry

Historiek

Op lange zeevaarten, waarbij schepen maandenlang op zee waren, werden cranberries in vaten werden meegenomen. De bessen beschermden de bemanning tegen  scheurbuik, een onder zeelieden gevreesde ziekte. Cranberries bevatten vitamine C en antioxidanten en zijn zeer lang houdbaar. Bovendien blekken de berries voor het geestelijke welzijn.
Scheepvaartroutes vanaf de oceaan liepen door het Engels kanaal pal langs de Wadden naar Scandinavië. De lading van de schepen die voor de eilanden vergingen spoelde aan op de stranden. Jutters troffen van alles aan zoals vaten met harde zure rode bessen aan. De Amerikaans Cranberries was op terschelling aan land gekomen.

Bron: Terschellinger Cranberries.

Nog superfruit-tip: Waarom je een banaan niet in de koelkast moet bewaren.

foto, rgb stock, melodi2, Lee
introfoto: Irita Antonevica, op pexels

Nog meer fruit

Lees ook deze berichten op GroenVandfaag:

Vezelrijke banaan hapt lekker weg