Vezelrijke banaan – Even tussendoor een banaan om de trek te stillen en energie aan te vullen. Een banaan is een traktatie. Zoet en hapt lekker weg. Hoe rijper, hoe zoeter. Maar een banaan moet je wel tijdig eten, want anders wordt die te zacht en te zoet, en een bruine schil is ook niet echt een uitnodiging.

Vezelrijke banaan

Rijpen

Laat bananen rijpen op kamertemperatuur. Bananen in de koelkast bewaren is af te raden, omdat tropische vruchten niets met kou hebben. Kou verhindert bovendien rijping. Vind je een banaan wat aan de rijpe kant, verwerk die dan in bijvoorbeeld bananenpannenkoeken. 10 minuutjes werk. Twee eieren, beetje olie, beetje kaneel, beetje beslag, dat is alles wat je nodig hebt. Prak de banaan en mix die door het beslag. Bak de pannenkoeken en versier die weer met schijfjes banaan: een feest.

Vezelrijke banaan hapt lekker weg

Voedingswaarde

Bananen bevatten veel voedingsvezels, kalium en zetmeel en relatief weinig vitaminen C. Vezels zijn heel goed voor ons, omdat ze zorgen voor een gezonde stoelgang en een stabiele bloedsuikerspiegel. Bij overrijpe vruchten worden de vezels afgebroken met verlies van voedingswaarde. Eet je 1 banaan per dag, dan heb je al 40% van de dagelijks aanbevolen vitamine B6 binnen, wat weer goed is voor je weerstand.

Nieuw Guinea

De banaan komt oorspronkelijk uit Nieuw Guinea. Het is een eeuwenoude vrucht die zo’n tienduizend jaar geleden al geteeld werd. In het begin was het geen lekkere vrucht en zat die vol met pitten. Waarschijnlijk werden de bladeren en stengels gebruikt als bouwmateriaal. Zoals elk fruit heeft ook de banaan zijn wereldreis gemaakt. Via Azië kwam de banaan in West-Afrika vanwaar Spaanse en Portugese zeevaarders de vrucht meenamen naar Zuid-Amerika.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Bananenbrood winnaar bioproduct van 2018

decoratieve woonplant, banaan

Artistieke Woonplant

Van de grote woonplanten is de bananenplant met zijn decoratieve blad zeer geliefd. Artistiek, exotisch en bovendien een luchtzuiveraar.

  • Banaan is de grootste kruidachtige plant ter wereld.
  • De naam banaan is afgeleid van het Guinese woord ‘banema’ dat in de 17de eeuw verbasterde tot ‘banana’. De wetenschappelijke naam Musa is afkomstig van het Arabische woord ‘Mauz’. Dat stamt weer af van Muz, de oude Perzische naam van het fruit.
  • In het wild kan bananenplant wel honderd jaar vruchten voortbrengen.
  • Hoewel veel mensen denken dat Adam en Eva het paradijs uit moesten na het eten van een appel, staat in de oorspronkelijke tekst ‘fruit’. Religieuze wetenschappers denken dat het eerder een banaan is geweest: makkelijker te plukken en als je in haast je naaktheid wilt bedekken, heb je meer aan een groot bananenblad dan aan dat van een vijg of appel.

Bron: Bloemenbureauholland

Fotocredits:
-introfoto, Lotte Löhr, op Unsplash.
-foto 2, maxzzerzz*, op Unsplash.
-foto 3, BloemenbureauHolland.