Curcuma – De plant Curcuma kennen we natuurlijk al uit de wereld van de specerijen. Het is de plant waaruit de specerij kurkuma wordt gewonnen. Het grootste deel van deze teelt vindt plaats in India, waar dit heerlijke kruid vandaan komt. Oorspronkelijk komt de plant uit Thailand. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortels van de plant. De plant zelf groeit boven de grond.

Door Florapodium
Aalsmeer

Hij is verwant aan de plant waaruit gember wordt gewonnen. De zijtakken van de hoofdwortel worden geoogst, geschild en gestoomd. Als het vermalen is, kan het worden gebruikt in bijvoorbeeld heerlijke Indische gerechten. Daarnaast heeft kurkuma ook een geneeskrachtige werking voor ons lichaam en de hersenen.

curcuma schijnwerpers

Curcuma

De kweker en zijn product

Villa Curcuma is een nieuw bedrijf, opgezet in 2017 door vader André en zoon Mike, naast hun al bestaande bedrijf Villa Gerbera.
Nadat zij een kas konden overkopen die grensde aan hun eigen kassen, vonden vader en zoon dat een goede reden om een nieuw product te produceren. Dat werd snijcurcuma. André en Mike wilden niet dat deze mooie teelt zou verdwijnen uit Nederland.
Er worden nog wel Curcuma-potplanten geteeld in Nederland, maar Villa Curcuma is op dit moment de enige kwekerij die deze bijzondere bloem als snijbloem produceert.

exotische bladplant

Schutbladen

Het bijzondere van de plant is dat niet de bloem zelf, maar het schutblad de sierwaarde van dit product bepaalt. Deze prachtige gekleurde bladeren functioneren als “huis” voor de echte bloemetjes, die aan de zijkanten groeien. Deze echte bloemetjes bloeien relatief gezien maar heel kort.

Teelt

Villa Curcuma teelt op dit moment maar liefst zeven verschillende soorten Curcuma’s. De aandacht is nu vooral gevestigd op de verbetering van de bestaande Curcuma soorten en daarbij het proces van de teelt te optimaliseren. Dit wordt gedaan door middel van extra belichting en het geven van de juiste voeding.
Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van diffuus doeken om het zonlicht te breken, wat zorgt voor een beter klimaat in de kas.

tropische plant

Weefselkweek

Curcuma’s worden vermeerderd doormiddel van weefselkweek. In het kort gezegd houdt dat in dat de nieuwste scheuten van een plant groeien op een steriele voedingsbodem. Deze scheuten maken steeds weer nieuwe groeipuntjes aan die je er vanaf kunt snijden. Al deze nieuwe groeipuntjes worden een nieuwe plant.

curcuma schijnwerpers

Curcuma Siam Sunrise

Een van de soorten is Curcuma Siam Sunrise, opvallend door haar kleur en de prachtige contrasten tussen licht en donker. Net als alle andere Curcuma’s is deze soort lang houdbaar. Onder de goede omstandigheden staat deze bloem wel 4 weken op de vaas.

Verzorging

De Curcuma is een tropisch product met een lange rechte stengel met één blad en een kleurrijke extravagante bloem. Deze plant komt oorspronkelijk uit Thailand en houdt daarom ook helemaal niet van de kou.
De bloem met haar lange stevige blad is van hoge sierwaarde is in een boeket. Verder hoef je dus geen blad te verwijderen voordat je de bloem op water zet. Zorg voor een schone vaas en vul deze met koud water. Snij de bloem schuin af voordat je hem in het water zet. Op deze manier kan je wel tot 4 weken genieten van je boeket Curcuma’s.

Meer bijzondere planten die GroenVandaag in de schijnwerpers zet, zijn te lezen in de rubriek columns.

Meer over bijzondere planten

Lees ook deze artikelen/columns op GroenVandaag