OEGSTGEEST – Vandaag is het de Dag van de Aarde. Een dag om eens extra stil te staan bij alles wat de aarde ons schenkt en hoeveel goeds de natuur ons te bieden heeft. In het kader van deze feestdag worden er in grote delen van de wereld allerlei groene activiteiten georganiseerd. Veel van die activiteiten worden bestempeld als Guerrilla Gardening.

Dag van de Aarde

Guerrilla Gardening
Guerrilla Gardening is het aanleggen van een tuin op een plek waar het officieel niet mag. Bijvoorbeeld een stuk land dat al lang braak ligt en waar maar geen nieuwbouw op komt, of simpeler, een kale boomkrans en een lege bloembak.Iedereen kan een Guerrilla Gardener worden. Het is een kwestie van de schep oppakken en je eerste plant neerzetten.

Richard Reynolds: Let’s fight the filth with forks and flowers

Vergroenen
Het fenomeen Guerrilla Gardening bestaat al zo’n 35 jaar. Over heel de wereld vergroenen buurtbewoners rommelige plekken met ‘illegale’ beplanting. Met Guerrilla Gardening laat je zien hoe belangrijk groen is. Planten bieden mens en dier een prettige leefomgeving. Daarnaast is groen goed voor de gezondheid van bewoners.

van richard reynolds

In ons land heb je onder andere de site www.guerrillagardeners.nl. Een bescheiden initiatief, maar daarom niet minder sympathiek.

In Engeland is de bekendste guerrilla gardener Richard Reynolds. Via zijn facebook-pagina en de site www.guerrillagardening.org zijn gardening acties te volgen.

Het initiatief om een bouwput in de stad Utrecht aan te kleden met groen, zie introfoto, is natuurlijk ook een geweldige vorm van Guerrilla Gardening.

[foto viool, credits richard reynolds]
[foto bouwput, credits de plantenfabriek]