Guerrilla Gardening. Op 22 april vieren we jaarlijks de Dag van de Aarde. Een dag om eens extra stil te staan bij alles wat de aarde ons schenkt en hoeveel goeds de natuur ons te bieden heeft. In het kader van deze feestdag worden er in grote delen van de wereld allerlei groene activiteiten georganiseerd. Veel van die activiteiten worden bestempeld als Guerrilla Gardening.Dag van de Aarde

Guerrilla Gardening
Guerrilla Gardening is het aanleggen van een tuin op een plek waar het officieel niet mag. Bijvoorbeeld een stuk land dat al lang braak ligt en waar maar geen nieuwbouw op komt, of simpeler, een kale boomkrans en een lege bloembak. Iedereen kan een Guerrilla Gardener worden. Het is een kwestie van de schep oppakken en je eerste plant neerzetten.

Richard Reynolds: Let’s fight the filth with forks and flowers

 

Vergroenen

Het fenomeen Guerrilla Gardening bestaat al zo’n 35 jaar. Over heel de wereld vergroenen buurtbewoners rommelige plekken met ‘illegale’ beplanting. Met Guerrilla Gardening laat je zien hoe belangrijk groen is. Planten bieden mens en dier een prettige leefomgeving. Daarnaast is groen goed voor de gezondheid van bewoners.

van richard reynolds

In ons land heb je onder andere de site www.guerrillagardeners.nl. Een bescheiden initiatief, maar daarom niet minder sympathiek.

In Engeland is de bekendste guerrilla gardener Richard Reynolds. Via zijn facebook-pagina en de site www.guerrillagardening.org zijn gardening acties te volgen.

Het initiatief om een bouwput in de stad Utrecht aan te kleden met groen, zie introfoto, is natuurlijk ook een geweldige vorm van Guerrilla Gardening.

[foto viool, credits richard reynolds]
[foto bouwput, credits de plantenfabriek]

  

guerrilla gardening

Guerrilla Gardening

Eind maart 2021 verschijnt het Handboek voor buurtvergroeners Guerrilla Gardening.

Met Guerrilla Gardening zet je als bewoner je eigen buurt in bloei. Het is tuinieren buiten de grenzen van je eigen tuin. Denk aan een tuin rond een boom, bloemen langs een gemeenteheg of een buurttuin.

Guerrilla Gardening laat zien hoe je heel eenvoudig je eigen buurt een beetje groener kunt maken. Van het strooien van zaadbommen en een tegel eruit halen en plant erin zetten, tot een complete buurttuin.

 

Cerian van Gestel

De auteur Cerian van Gestel is bioloog en woont met haar gezin in Bunnik. Na haar studie werkte ze voor diverse goede doelen waar ze campagnes en acties organiseerde. Sinds 2020 zet ze zich als guerrilla gardener fulltime in voor een groenere en natuurlijkere leefomgeving.

Het boek komt uit ruim voor De dag van de Aarde van 2021. Alle tijd om het handboek dus even door te lezen voor tips die je kunt gebruiken om op de feestdag van onze planeet een bijdrage te leveren aan haar vergroening.Meer over (Guerrilla) Gardening

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag