Beste verticuteermachine – Wil je graag een stralend en gezond gazon, dan is maaien alleen jammer genoeg niet voldoende. Van tijd tot tijd het gazon even verticuteren kan alvast een stap in de goede richting betekenen. Op die manier verwijder je niet alleen mos en onkruid maar ook tal van andere ongezonde delen waardoor het gazon er na verloop van tijd weer helemaal stralend en gezond bij ligt. Ben je alvast getriggerd en benieuwd naar de mogelijkheden, aarzen dan zeker niet en neem de tijd om dit artikel even door te nemen. Veel succes!

Beste verticuteermachine

Op weg naar een gezond gazon!

Zeg nu zelf; wat is er mooier en aangenamer om naar te kijken dan een stralend gezond gazon? In de stralende avondzon genietend van een goed boek, een glaasje wijn of fris en een verfrissend hapje. Uiteraard dien je daarvoor wel eerst de handen uit de mouwen te steken, aangezien het gazon zichzelf niet zal onderhouden. Elk gazon – groot of klein, symetrisch dan wel asymetrisch – dient perfect en op maat te worden onderhouden. Enkel dan kun je ten volle genieten van een stralend én bovenal 100% gezond gazon.

Velen denken – vaak onterecht – dat het onderhoud stopt bij het regelmatig maaien van het gazon. Echter, niets is minder waar! Bij het maaien wordt het gras tot op een bepaalde hoogte geknipt en/ of verwijderd maar blijven onkruid, mos en andere ongezonde deeltjes gewoon verder bestaan. Wil je dus een gezond en stralend gazon, dan zul je ook deze onderdelen nauwkeurig moeten aanpakken. In bloemperkjes en tussen planten kun je makkelijk gebruik maken van een schepje om al het nodige onkruid en mos te verwijderen. Met betrekking tot je gazon dien je echter over te gaan naar de grovere middelen!

graszoden-graszodengelegd

Waarom een verticuteermachine?

Dat de weg naar een stralend en gezond gazon niet altijd over rozen loopt, hoeft alvast niet gezegd. Echter, loont het achteraf wel degelijk de moeite wanneer je met een hapje en een drankje naar het perfect afgewerkt gazon staart. Dat maaien alleen daarbij niet voldoende was, werd hierboven al min of meer duidelijk. Zo zijn grasmaaiers enkel in staat om het gras tot op een bepaalde hoogte te maaien/ knippen zonder daarbij aandacht te besteden aan de ongezonde delen.

Heel wat experts en professionele tuinklussers raden dan ook aan om het gazon – ongeacht zijn vorm en/ of grootte – regelmatig te behandelen met behulp van een verticuteermachine of verticuteerder. In tegenstelling tot de grasmaaiers, zijn verticuteermachines wel degelijk in staat om – naast onkruid en mos – ook heel wat andere ongezonde onderdelen in het gazon te verwijderen. En het is juist deze combinatie van grasmaaier en verticuteerder die leidt naar een gezond en veelbelovend gazon!

beste verticuteermachine

Wat is de beste verticuteerder?

Is je nieuwsgierigheid gewekt en ben je bereid om te investeren in een degelijke verticuteermachine, dan zul je uiteraard een keuze moeten maken tussen de verschillende mogelijkheden. De grote verscheidenheid aan gazons zorgt – direct of indirect – voor een behoorlijk ruim en uitgebreid assortiment aan verticuteerders. Tegenwoordig bestaan ze dan ook in allerhande uitvoeringen, designs, formaten en functiemogelijkheden waardoor het aangewezen is om je te focussen op bepaalde kenmerkende eigenschappen.

Wees bij het bepalen van de juiste verticuteerder dus niet alleen gericht op het prijskaartje maar ook op zijn gebruiksgemak in combinatie met het gazon. Hoe groot is je gazon en ben je van plan om de verticuteerder regelmatig dan wel sporadisch te gebruiken? Wat zijn je verwachtingen en heb je bepaalde functie-eisen? Zo bestaan er heel wat handmatige verticuteermachines die – hoewel ze heel wat kracht en energie verlangen – vrij goedkoop zijn en ideaal voor kleine gazonnetjes en/ of voortuintjes.
Voor het grotere werk kies je maar beter voor een elektrische gestuurde verticuteerder of eentje die aangedreven wordt door een benzinemotor. Beide apparaten worden als bijzonder krachtig beschouwd met als grootste verschil de bewegingsvrijheid. Zo zul je bij de elektrische verticuteermachine steevast een stopcontact in de buurt moeten hebben of gebruik moeten maken van een verlengkabel, wat dan weer niet het geval is bij een door benzine aangedreven exemplaar.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Het juiste graszaad kiezen voor een groen gazon.