Natuurlijke krabpaal. Voor wie 1 of meerdere katten in huis heeft, hoeft het belang van krabpalen niet meer te worden uitgelegd, maar als je binnenkort besluit een eerste kat te nemen, is het verstandig om je op voorhand goed in te lezen. Net zoals elk ander huisdier, brengen ook katten eisen en voorwaarden met zich mee. In tegenstelling tot honden bijvoorbeeld, voelen katten regelmatig de noodzaak om zich even helemaal af te zonderen en tot rust te komen en om hun nagels zo nu en dan even bij te “vijlen”. Hoewel je op de webpagina https://tweedolfijnen.nl heel wat instructieve informatie kunt terugvinden, maken wij je graag even wegwijs in de wondere wereld van deze leuke viervoetertjes.

Een natuurlijke krabpaal

katten

Een kat in huis, wat nu?

Zodra je besluit 1 of meerdere huisdieren in huis te halen, dan gaat dit hand in hand met een bepaalde verantwoordelijkheid. Zo dien je aan al hun basisbehoeften te voldoen en rekening te houden met eventuele extra’s die het leven van je huisdier naar een hoger niveau kunnen tillen. Bij elke beslissing die je neemt, is het belangrijk om de natuurlijke biotoop en leefwereld van het dier in kwestie in acht te nemen, inclusief de karakteristieke kenmerken van elke huisvriend op zich. Zo zullen katten heel wat andere behoeften kennen dan bijvoorbeeld honden, vogels of knaagdieren.

Katten stammen af van de tijgerachtigen en zijn van nature gewend om op jacht te trekken, op zoek naar een geschikte prooi. Daarom nemen heel wat katten zo nu en dan een dode muis of vogel mee naar huis. Als baasje schrik je uiteraard terwijl het voor katten deel uitmaakt van hun natuurlijke leefwereld. Vanwege hun jachtinstinct, is het voor katten bijzonder belangrijk om de conditie van hun nagels op pijl te houden, daarom scherpen ze meerdere malen per dag hun nagels.

Nagels vijlen

Maar katten vijlen of scherpen hun nagels niet alleen om de vangst van een prooi te bevorderen. Het kan eveneens een vorm van territoriaal gedrag zijn, waarbij in het wild een soort van afgebakend gebied wordt aangetoond. Indien katten regelmatig of vooral buitenshuis leven, dan zal dit gedrag zich ook vaker buitenshuis afspelen. Ben je van plan om de kat zoveel mogelijk binnen te houden of enkel binnenshuis op te voeden, dan dien je rekening te houden met zijn natuurlijke gedrag en op zoek te gaan naar een degelijke krabpaal.

natuurlijke krabpaal

De aanschaf van een natuurlijke of synthetische krabpaal

De aanschaf van 1 of meerdere katten gaat dan dan ook logischerwijze hand in hand met de investering in 1 of meerdere krabpalen. Bij een gebrek aan krabpalen zul je al gauw merken dat je kat op zoek gaat naar – weliswaar natuurlijke – alternatieven zoals bepaalde grote kamerplanten die voorzien zijn van een stam. Dit gedrag is 100% natuurlijk en dus geen reden om je kat te straffen. We begrijpen natuurlijk wel dat je niet wilt dat je huisdier aan de kamerplanten begint te krabben. Ook daarom is de aanschaf van een degelijke krabpaal een must. Hoewel in de meeste gevallen gekozen wordt voor een synthetische krabpaal, bestaat tegenwoordig eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een natuurlijk soort krabpaal. Bij dergelijk type wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen die ook te vinden zijn in de vrije natuur. Daar hangt dan wel een hoger prijskaartje aan.

Foto-credits bij dit artikel: Unsplash
-introfoto: hana-oliver-XhKflmJzMRA-unsplash
-foto 2: chewy-I-rgDPLKogs-unsplash
-foto 3: guillaume-de-germain-DZR1bH6QcJM-unsplash

Meer over katten en kamerplanten

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Internationale Kattendag, lang leve onze huistijger