OEGSTGEEST – Internationale kattendag. Zaterdag 8 augustus is het Internationale Kattendag. Een eigen feestdag voor onze eigenzinnige viervoeters. Wat een heerlijk huisdier. Je zou ze de hele dag wel kopjes willen geven. Samen met ze spinnen in de vensterbank in een strelend zonnetje, oogjes dichtgeknepen. Wie kent dat gevoel niet.

Internationale kattendag

internationale kattendag

Maar ze moeten natuurlijk wel met hun poten van onze bloemen en planten afblijven. Er zijn grenzen. En soms is het ook beter voor hun eigen gezondheid, omdat sommige bloemen giftig zijn en katten daar behoorlijk ziek van kunnen worden. Topbloemen.nl kwam met een mooi lijstje do’s and don’ts voor kattengroen.

Geen lelies, chrysanten, anemonen, calla’s en cyclamen

Vooral jonge katjes zijn sneller geneigd om een hapje van een bloem of plant te nemen. Zorg in ieder geval dat je huistijger niet in de buurt komt van lelies, chrysanten of hortensia’s. Ook anemonen, calla’s en wasbloemen kan je beter niet in huis halen. Planten en bloemen met ‘sprietjes’ en uitsteeksels zijn zeer verleidelijk voor katten om mee te spelen en even te proeven, dus let daar ook op. Rozen zijn daarentegen een uitzondering en altijd een goede keuze. Daarnaast zijn ook zonnebloemen, asters, dille en lamsoren katvriendelijke bloemenkeuzes.

internationale kattendag

Leeuwenpoep

De vaas op een plek zetten waar je kat niet bij kan is natuurlijk een logische eerste stap, al weten we allemaal dat voor een kat de meest ontoegankelijke plek toegankelijk is. Ook kun je kattengras in huis halen, zodat je kat zijn eigen plant heeft om mee te spelen en hij jouw plantjes met rust laat. Mocht dat niet baten kun je ook de plantenspuit tevoorschijn halen om de kat te corrigeren als hij toch besluit om aan de bloemen te snuffelen.

Of je bloempot bestrooien met middelen die leeuwenpoep bevatten. Wij ruiken dat niet, maar je kat zal je bloemen dan gegarandeerd met rust laten.

internationale kattendag

Oma weet raad

In de tuin is er ook ‘afschrikwekkend’ groen, zoals planten met een citroengeur -citroenmelisse, citroenverbena en de ooievaarsbek- en het afrikaantje. Wat ook helpt zijn bodembedekkers, waardoor het onmogelijk wordt voor de kat om in de tuin te poepen. Er zijn zat tips.

Kijk ook eens op de site Oma weet raad. Volgens oma kan je katten verjagen met de geur van koffiedik, cacaobonen, kippegaas, konijnenkeutels, uien, lavendel, kerriepoeder en wat niet al.

Je kan je ook minder druk maken en katten hun haar gang laten gaan. Internationale Kattendag mag je best het hele jaar vieren.

Fotocredits:
-introfoto: topbloemen.nl
-foto 2: Georgiana Voiculescu, Unsplash
-foto 3: Simion Andreea-Marina, Unsplash
-foto 4: Koen Eijkelenboom, Unsplash

Nog meer bijzondere feestdagen

Behalve internationale kattendag zijn er nog veel meer bijzondere feestdagen waarop bloemen en planten gewenst zijn.

Wat denk je van deze?