Terrarium – Plantenterrarium, flessentuintje, mini-ecosysteem. Het zijn verschillende namen voor hetzelfde verschijnsel, een verzameling plantjes in een glazen pot die is afgesloten met een kurk. Het terrarium uit de late jaren 60 en vroege jaren 70 van de vorige eeuw is weer hip. Die periode werd als Flower Power gelabeld, een countercultuur van de jeugd die alles anders zou gaan doen; geen oorlog, geen armoede en honger, geen overdadig consumeren, maar een bewuster leven en in harmonie met de natuur.

Terrarium met planten

Kracht van de natuur

Het terrarium is niet veel veranderd, maar de context wel. Al geloven we nog steeds in de kracht van de natuur, de rollen lijken inmiddels omgedraaid. Deden wij 50, 60 jaar geleden een beroep op de natuur, de natuur doet nu een beroep op ons. Groen is kwetsbaar en dient als een waardevol bezit beschermd te worden. De ludieke flessentuin van toen heeft nu een meer symbolische betekenis. Daar past het woord terrarium beter bij.

Kant-en-klaar

Voor een selecte en groeiende groep plantenfluisteraars is het zelf maken van een terrarium een serieuze hobby. Niet bijzonder ingewikkeld, al moet je je voor de start wel even verdiepen in de materie. Het aantal benodigde ingrediënten is beperkt. Je hebt een schone fles nodig die je goed af kan sluiten, wat decoratiesteentjes, keitjes, grind, grond of mos, wat actieve koolstof, mini-plantjes die gedijen bij een temperatuur tussen 16 en 25° C en geduldige handen om tot een design te komen.
Wie zich aan dit doe-het-zelven waagt, ontleent er heel veel voldoening aan. De meer praktische groenliefhebbers geven er de voorkeur aan om een kant-en-klaar terrarium te kopen.

Kunstig stukje natuur

Behalve dat je direct geniet van je kunstige stukje natuur weet je bij een kant-en-klaar terrarium dat je je geen zorgen hoeft te maken om het feit dat je geen groene vingers hebt, want die heb je niet nodig. Het is zelfverzorgend en de levensduur wordt gegarandeerd als je koopt bij een kwalitatieve winkel. Googlen, gemak, genieten, gezellig. Alles heel eigentijds.

Terrariums zijn een ecosysteem, zodat je zelfs geen water hoeft te geven, de voeding wordt helemaal vanzelf geregeld. Terrariums die je koopt zijn voorzien van verse planten. De keuze uit arrangementen is groot, in planten, design en in modellen glas. Je kan zelf kiezen voor wel of geen verlichting.

Terrariums worden met de hand gemaakt. Met creativiteit en liefde, ook van die begrippen die voor de hippiejaren zo iconisch zijn. Met een terrarium, zou je kunnen zeggen, ga je helemaal met je tijd mee door in de tijd terug te gaan.