HILLEGOM – Groen en Geluk gaan samen. Het frisse groen van bladeren vormt de basis van elke beplanting, ze brengen de tuin namelijk tot leven. Er is volop keus uit de mooiste bladplanten: van zomers lichtgroen, fris mintgroen, warm geelgroen tot goudgeel gevlekt of gestreept.

Geluk

Kleur van leven
Groen is de meest aanwezige kleur in de tuin, want alle kleurige bloemen zijn ingebed in groene bladeren. Perfect, want groen is een zeer rustgevende kleur. Het is de kleur van leven, jeugd en… van geluk: je voelt je lekkerder in een groene omgeving! Onderzoek heeft uitgewezen dat veel groen om ons heen een positieve invloed heeft op de mentale gezondheid.

Heuchera autumn bride    hosta piermont gold

Op de foto’s: Heuchera villosa ‘Autumn Bride’ & Hosta ‘Piermont Gold’

Tinten groen
Er zijn ontelbare tinten groen te vinden binnen het vaste planten assortiment. De meeste bladeren zijn effen groen, soms wat lichter als ze net uitlopen. En er zijn soorten waarbij het blad de hele zomer door fris mintgroen, lichtgroen, warm geelgroen, amberkleurig, groen met gele vlekjes of zelfs goudgeel gestreept is. Omdat de bladeren van het vroege voorjaar tot aan de winter aan de plant blijven, geeft dit fraaie blad veel effect in de tuin en dus op jezelf.

Tips
Je kunt volop kiezen uit opvallende bladplanten, die een blikvanger zijn in elke border.
1- De duizendknoop (Persicaria filiformis ‘Variegata’) bijvoorbeeld, met ovale, helder groene bladeren die versierd zijn met crèmewitte en rozerode vlekken.
2- Bij de hartlelie (Hosta x fortunei) ‘Albopicta’ is het blad heel licht groen met een gevlekte donkergroene rand.
3- Hartlelie (Hosta) ‘Piermont Gold’ heeft goudgele bladeren. Met deze vaste plant laat je in elk tuinhoekje de zon schijnen.
4- Is er weinig ruimte? Kies dan voor het kruipende penningkruid (Lysimachia nummularia Aurea) met lichtgroene ronde blaadjes en gele bloemen, ook leuk in een pot.
5- Het purperklokje Heuchera ‘Caramel’ is wel heel bijzonder, de kleur van het wintergroene blad varieert namelijk van mintgroen tot een zachte carameltint. 

Hosta Albopicta1    hosta albopicta 2

Op de foto’s: Hosta x fortunei ‘Albopicta’

Match bloeiende planten
Vaste planten met fraai blad vormen een mooie basis van een beplanting in de tuin, zowel in de volle grond als in potten. Combineer de bladplanten ook tussen bloeiende planten om de border of het plantvak het hele tuinseizoen door mooi te houden. Maar welke bloeiende planten matchen met bladplanten? Frisgroene en groengele bladtinten combineren goed met gele bloemen, maar ook met rood, paars, violet en blauw.

Tip
Een fraai voorbeeld is de combinatie van de hartlelie (Hosta montana) ‘Aureomarginata’ met akelei (Aquilegia vulgaris), bijzonder geschikt voor een schaduwrijk hoekje.

heuchera caramel    Persicaria Variegata

Op de foto’s: Heuchera ‘Caramel’ & Persicaria filiformis ‘Variegata’

Planten en genieten
Bladplanten kun je van het vroege voorjaar tot in de herfst planten. Het blad is decoratief van april tot aan de eerste nachtvorst. De sterke vaste planten vragen nauwelijks onderhoud en elk voorjaar komen ze vanzelf weer op. Je kunt dus volop genieten van het vrolijke en rustgevende frisgroen in de tuin.

Biedermeier akelei    aquilegia vulgaris Clementine Red

Op de foto’s: Aquilegia caerulea hybr. ‘Biedermeier’ & Aquilegia vulgaris ‘Clementine Red’

Bron: iVerde en www.perennialpower.nl