OEGSTGEEST – De veelzijdigheid van lavendel. Door zijn mooie paarse kleur en heerlijke geur is lavendel een geliefde tuinplant. Maar lavendel kent meer gebruiksmogelijkheden dan die van sierplant.

De veelzijdigheid van lavendel

In de cosmetica benut men de olie van de lavendelbloemen als geurstof voor zeep en parfum. Zakjes lavendelkorrels worden in kledingkasten gelegd om kleren te parfumeren en lavendel is bijzonder populair in potpourries.
Als kruid brengt lavendel allerlei gerechten op smaak en lavendelstroop wordt weer gebruikt om gebak en chocolade te laten smaken.
Het wordt zelfs gebruikt bij aromatherapie, omdat het een rustgevende en verlichtende werking.



Planten en snoeien

Lavendelstruiken dienen 30 centimeter uit elkaar geplant te worden. Om verhouting te voorkomen, waarbij de plant in een massieve struik met dikke takken verandert, dient de plant tweemaal per jaar gesnoeid te worden. Doet men dit niet, dan zal deze steeds dikkere takken krijgen waarbij de struik aan de onderkant geen bloemen meer zal bevatten.

Eerste snoei
De eerste snoei vindt plaats in de tweede helft van maart. Hierbij kan de plant tot 15 cm boven de grond worden gesnoeid. Hierna groeien er snel nieuwe twijgen naar boven waar weer bloemen aan komen.

Tweede snoei
De tweede snoeibeurt vindt plaats na de bloei (augustus-oktober). Deze keer moeten alleen de bloemen verwijderd worden. De plant mag dus niet kort gesnoeid worden aangezien deze de winter dan niet zal overleven.

Meer info op kwekerij Bastin.



Bijen en vlinders in de zomertuin

Fladderen, zoemen en gonzen. Lavendelplanten zijn goede gastheren. Niet voor niets staat deze vaste plant in de top-10 vlinderplanten. Combineer Lavendula met andere vlindermagneten, zoals hemelsleutel (Sedum) en ijzerhard (Verbena) of Vlinderstruik (Buddleja) en je maakt er helemaal een vrolijke boel van. Bovendien is het een mooie bijdrage aan de biodiversiteit.



Nog meer Lavendel