HONSELERSDIJK – Lavendel. Ieder jaar kiest een mediajury in opdracht van Bloemenbureau Holland een Balkonplant van het Jaar. Voor 2018 is dat lavendel, omdat de plant goed tegen zon en wind kan en ook verkrijgbaar is in kleine formaten die passen in een bloembak. Met de verkiezing krijgt deze paarse topper de publiciteit die zij verdient.lavendel

 

Lavendel barst bijna uit elkaar van de goede eigenschappen. Want niet alleen zijn verschijningsvorm en geur zijn uitmuntend, ook in de omgang heb je er een ideale gast aan.

 

Lavendel in het zonnetje

Hij kan tegen de warmte en tegen de wind, in kleine potten die je ophangt of in grotere bakken als een geurbuiltje voor je balkon. Dat geurbuiltje zorgt trouwens voor een kalmerende werking, waardoor je voortaan nog relaxter buiten zit. En helemaal zorgeloos: volgend jaar bloeit ‘ie weer!

lavendel

 

Standplaats

Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is –van april tot augustus – heeft dit het meeste succes. Plant de plant op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt. Alle lavendelsoorten zijn trouwens bladhoudende heesters die graag wat blad hebben om verder te groeien.

 

lavendel

 

 

Snoeien

Lentesnoei doe je in begin april zodra er wat groei zichtbaar is. Snoei de plant ongeveer een derde deel terug, maar blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dit voorkomt dat de lavendelplant van binnen vochtig blijft en scheutjes afsterven. Groei door snoei dus! Jonge planten top je regelmatig, daarmee stimuleer je de aanmaak van nieuwe scheuten. Voor een groeispurt in het voorjaar geef je lavendel uiterlijk eind september een ‘s zomerse knipbeurt. Zo geniet je volgend jaar weer van z’n relaxte uitwerking. 

Daarom Lavendel

‘Balkonplant van het Jaar’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland. Elk jaar kiest op verzoek van het Bloemenbureau een mediajury, bestaande uit redacteuren van lifestyle-, interieur- en tuinmagazines, vloggers en bloggers, uit vijf kandidaten de balkonplant die het meest tot de verbeelding spreekt. Voor 2018 is dat lavendel, omdat iedereen blij wordt van meer groen, meer kleur en meer geur, zeker op grote hoogte.

Meer over lavendel en planten-info op www.mooiwatplantendoen.nlNog meer over Lavendel