NIJMEGEN – Egelweekend. 12 en 13 september wordt het jaarlijkse Egelweekend gehouden. Tijdens dit weekend roepen de Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep en Jaarrond Tuintelling iedereen op om egelwaarnemingen door te geven. Bijvoorbeeld van egels uit de eigen achtertuin of buurt. Deze waarnemingen dragen bij aan onderzoek naar de egel in Nederland. Dit jaar is het de tiende editie van het Egelweekend.

   

Egelweekend

12 en 13 september

egelweekend
unsplash, Anatoly Ivanov

Egeltelling

De eerste landelijke egeltelling was tijdens het Jaar van de Egel in 2009. Een groot succes: er kwamen meer dan 20.000 meldingen van egels binnen. De jaren erna is het Egelweekend een jaarlijks terugkerend evenement geworden. De Zoogdiervereniging en Egelwerkgroep Nederland willen met het Egelweekend zoveel mogelijk gegevens van egels verzamelen.

 

Figuur Index aantalsontwikkeling egel 1994-2019, bron: Zoogdiervereniging en CBS.

 

Door deze waarnemingen (en die van eerdere jaren) ontstaat er een goed beeld van de verspreiding van egels in Nederland. Met de groei van steden en dorpen zijn tuinen steeds belangrijker geworden voor egels. Waar komen ze voor, en waar worden ze niet gemeld?

   

Levend en dood

Tijdens het Egelweekend gaat het om alle egels die in 2020 zijn gezien. Dat mag dus ook van eerder dit jaar zijn. Zowel egels in als buiten de tuin tellen mee. Het kan daarbij gaan om ontmoetingen met levende egels, maar ook dode exemplaren kunnen worden gemeld.

 

egelweekend

 

Egels melden

Het melden van egels gaat gemakkelijk. De egel(s) in uw tuin kunt u doorgeven via de Jaarrond Tuintelling. Egels op andere locaties kunnen worden doorgegeven onder andere via dit meldpunt.

 

egelweekend

 

Egelpopulatie matig afgenomen

Uit tellingen die de Zoogdiervereniging samen met Sovon organiseert, blijkt dat de egelpopulatie over de periode 1994-2018 matig is afgenomen. De egelpopulatie laat doorgaans een afwisseling van goede en slechte jaren zien. Maar over de gehele periode genomen is er een afnemende trend waar te nemen. Zo is de populatie na een piek in 1995 afgenomen, om vanaf 2003 weer te herstellen. Vanaf 2008 volgde weer een afname, met een dieptepunt in 2014. Waarschijnlijk speelt daarbij de lange winter van 2012/2013 een rol.

Droogte

In 2016 was er sprake van herstel van de populatie. In 2017 en 2018 is de populatie echter weer afgenomen en benaderden we het dieptepunt uit 2014. De eerste aanwijzingen voor 2018 waren gunstig: van verschillende kanten kwamen in het voorjaar meldingen dat men weer meer egels zag. Maar de lange droge periode in de zomer gooide roet in het eten. Zo kwamen er meldingen van dode jongen, omdat de vrouwtjes door gebrek aan voedsel door de droogte niet voldoende melk konden produceren. Volwassen egels hadden het ook moeilijk.

 

egelweekend
unsplash, Krzysztof Niewolny

   

Meer over egels?

Lees ook dit bericht op GroenVandaag

Tuingeheimen: winterbeurt is echt achterhaald!

Robotmaaiers die aan egeltjes denken

 

 Fotocredits introfoto: Bastiaan Willemsen