ALMERE – Robotmaaiers en egels. Van juli tot oktober zullen heel wat egeltjes het levenslicht zien. Ze worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren, vaak gemaakt op een beschermde plek in de tuin. Enig, wie wil er nu geen baby-egeltjes in de tuin. Maar in de kraamkamer huizen ook de nodige gevaren, die egeltjes fataal kunnen worden. Bijvoorbeeld de geluidloze robotmaaier. En deze vreselijke drama’s wil je natuurlijk niet in je voor- en achtertuin.

Uit tellingen die de Zoogdiervereniging samen met Sovon organiseert, blijkt dat de egelpopulatie over de periode 1994-2018 matig is afgenomen. De egelpopulatie laat doorgaans een afwisseling van goede en slechte jaren zien. Maar over de gehele periode genomen is er een afnemende trend waar te nemen.

robotmaaiers

Voorzorgsmaatregelen

Als uitvinder en marktleider op gebied van maairobots neemt Husqvarna nadrukkelijk haar verantwoordelijkheid om het dierenleven in onze tuin te beschermen. Bart van Hal: “Met technische innovaties als botssensoren en automatisch wegklappende maaimesjes minimaliseren we met onze Automower de kans op dierenleed. Daarnaast is voorlichting via onze dealers is een belangrijke manier om onder meer jonge egels te beschermen.”

Husqvarna roept bezitters van een robotmaaier op om tijdens de geboortemaanden van egels uitsluitend overdag te maaien. Husqvarna: zet de robotmaaier van juli tot en met september tussen schemer en zonsopgang uit.

“Dit is op onze Automower eenvoudig in te stellen, bijvoorbeeld op de machine zelf, met een app op de mobiele telefoon of via Google Home. Dan is er geen kans dat jonge egels en andere nachtdieren in contact komen met het apparaat.”

robotmaaiers

Beschermfuncties

Elke Husqvarna Automower beschikt standaard over botssensoren. Ze detecteren voorwerpen en dieren zodat de robotmaaier ze kan ontwijken. Daarnaast zijn de Automowers uitgerust met unieke inklapbare mesjes. Wanneer de robot tijdens het maaien ergens mee in aanraking komt, klappen de mesjes onmiddellijk terug. In tegenstelling tot bij gefixeerde maaimessen, verkleint dit de mogelijke impact op kleine dieren aanzienlijk.
De ‘vouwmesjes’ klappen ook pas uit wanneer de Automower het laadstation heeft verlaten. Het basisstation blijkt soms een schuilplaats voor kleine diertjes die beschutting zoeken tegen de wind, felle zon of regen. Mocht er een plek in het gras zijn met kwetsbare dieren of planten, dan kan die eenvoudig beschermd worden met een tijdelijke afbakening. Husqvarna heeft hiervoor de Automower hekjes die je simpel in de grond steekt, zodat de Automower die plek met rust laat.

egelweekend

Geen tegels, maar egels

Van Hal: “Het toegenomen gebruik van robotmaaiers is natuurlijk positief voor een groenere leefomgeving. Tijdrovend gazononderhoud wordt volledig ontzorgd en daarom zien we ook weer een groeiende populariteit van gras en ander groen in privé tuinen. Tegels zijn uit, gras is de trend. De groene tuin biedt een aantrekkelijke omgeving voor vogels, insecten en egels. Het gebruik van de stille en emissieloze robotmaaier levert daarmee een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van flora en fauna in de tuin. Juist daarom is een goede harmonie van de inzet van een robot met de fauna van belang.”

Fotocredit: Husqvarna

Nog meer over egeltjes?

Lees dan ook dit artikelen op GroenVandaah

En kijk ook eens op de site van de Egelwerkgroep Nederland