Natuurwerkdag 2022 – Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kan heel Nederland weer meedoen aan de Nationale Natuurwerkdag. Er zijn die dagen in het hele land ruim 500 natuurklussen te doen die bijdragen aan natuurbehoud- en herstel, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten. En die hulp in natuurgebieden is hard nodig.

Natuurwerkdag 2022

Ook dit jaar verwacht de organisatie dat ruim 15.000 Nederlanders meedoen en zich vrijwillig inzetten voor natuur bij hen in de buurt. De Natuurwerkdag valt deze keer in de Nationale Klimaatweek en is een mooie kans voor deelnemers om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk.

natuurwerkdag 2022

Leerlingen van bassischolen helpen ook mee in de natuur

Op vrijdag 4 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Na succes van vorig jaar, organiseert de Natuurwerkdag dit jaar voor de tweede keer speciale klussen voor leerlingen van basisscholen. Dit met het doel de jonge generatie te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn in de natuur. Uit onderzoek van Agnes van den Berg blijkt dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur. Basisscholen in het hele land doen mee en hebben er zin in. Er is ook een speciaal lespakket beschikbaar voor de leerlingen met informatiebladen en leuke opdrachten.

Biodiversiteit en klimaat

De biodiversiteit in Europa is op veel plaatsten zorgelijk, maar in Nederland zelfs bijna overal verontrustend. Ongeveer 40% van de soorten in ons land staat op de Rode Lijst (bron: CLO). Tegelijkertijd is het beschermen van biodiversiteit en ecosystemen ook van cruciaal belang voor klimaat. De klussen op de Natuurwerkdag dragen bij aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen. Gezonde natuur helpt om hittestress te voorkomen en zorgt voor wateropvang in tijdens van extreme regenval. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene en gezonde leefomgeving.

Doe mee op 4 en 5 november

Wil je ook iets doen voor natuur en klimaat en samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen. Zoek op www.natuurwerkdag.nl een natuurklus bij jou in de buurt uit en meld je aan. In 2022 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 22e keer op ruim 500 locaties door heel Nederland.

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL.

De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.