Planten in het najaar – Bomen planten is een belangrijk onderdeel van het behoud van een gezonde leefomgeving, het biedt schaduw, zuurstof, voedsel en een thuis voor veel dieren. Hoewel veel mensen denken dat het voorjaar de beste tijd is om bomen te planten, adviseren kwekers om juist in het najaar bomen te planten. De periode van half oktober tot half december is de beste tijd om bomen te planten.

In dit artikel zullen we de voordelen van het planten van bomen in het najaar bespreken en een stappenplan geven om bomen op de juiste manier te planten.

Planten in het najaar

Witte (sier)fruitbomen, planten in het najaar

witte (sier)fruitbomen (bron: van den berk boomkwekerijen)

Waarom planten in het najaar?

Het planten van bomen in het najaar heeft een aantal voordelen ten opzichte van het planten in het voorjaar. Ten eerste hebben bomen die in het najaar geplant worden de hele winter de tijd om hun wortels aan te passen aan de omgeving voordat die in het voorjaar weer gaat groeien. Dit kan leiden tot een betere overlevingskans voor de boom.

In het algemeen is het najaar een goede tijd om bomen (en ook bloembollen) te planten, omdat de grond nog warm is van de zomer, maar er minder verdamping plaatsvindt, waardoor de boom minder snel uitgedroogd raakt.

Voldoende neerslag in het najaar

De grond rondom de kluit van de boom kan, zoals hierboven uitgelegd, rustig wennen. Daarnaast neemt de kluit in deze periode extra veel water op, waardoor deze vochtig genoeg is op het moment dat de (bodem)temperatuur in het voorjaar weer begint te stijgen.

Door klimaatveranderingen begint het voorjaar steeds eerder

Met de klimaatveranderingen die plaatsvinden, begint het voorjaar steeds eerder. Dit kan leiden tot een situatie waarin bomen die in het voorjaar geplant worden, te vroeg beginnen te groeien en dan geconfronteerd worden met droogte. Dit kan de groei van de boom belemmeren en zelfs leiden tot de dood van de boom.

Daarom is het juist in deze tijden belangrijk om bomen te planten in het najaar. Doordat het najaar een rustigere groeiperiode is voor bomen, hebben zij de tijd om hun wortels aan te passen aan de grond en de omgeving voordat het voorjaar begint. Hierdoor zijn zij beter toegerust om te overleven en te groeien in de veranderde omstandigheden van het voorjaar. Bovendien, in het najaar is er minder concurrentie voor water en voedingsstoffen, omdat de meeste planten hun groei hebben afgerond. Dit kan leiden tot een snellere groei en een gezondere boom.

Hoveniers en tuinaanleggers hebben het minder druk in het najaar

Het najaar is vaak een rustiger seizoen voor hoveniers en tuinaanleggers, omdat veel mensen denken dat het voorjaar de beste tijd is om bomen te planten. Dit kan betekenen dat hoveniers en tuinaanleggers in het najaar meer tijd en aandacht kunnen besteden aan het planten van bomen, zonder de drukte van het voorjaar.

parasolden – zuiliep – aardbeiboom (bron: van den berk boomkwekerijen)

Stappenplan voor het planten van bomen

Met dit stappenplan leer je hoe je op een efficiënte en effectieve manier bomen kunt planten. Van het kiezen van de juiste boomsoort en plek, tot het voorbereiden van de grond, het planten zelf en het onderhoud erna. We bespreken alles wat je moet weten om ervoor te zorgen dat de geplante bomen gezond aanslaan en volop kunnen groeien. Dit stappenplan biedt de juiste informatie die nodig is voor een succesvolle aanplant van bomen.

1- Kies de juiste boomsoort

Het kiezen van de juiste boomsoort is een cruciale stap in het plantproces. Hierbij moet je rekening houden met de locatie waar je de boom wilt planten, zoals de zon-schaduw verhouding, de grondsoort, de hoeveelheid water die beschikbaar is etc. Bomen hebben verschillende eisen en voorkeuren met betrekking tot deze factoren, dus het is belangrijk om te kiezen voor een boomsoort die geschikt is voor de specifieke locatie. Een professionele boomverzorger of kwekerij kan je hierbij adviseren over welke boomsoorten geschikt zijn voor jouw locatie en grondsoort.

2- Kies de juiste plek

Het kiezen van de juiste plek voor de boom is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste boomsoort. Een plek met genoeg ruimte voor de groei van de boom is noodzakelijk, zodat de boom niet belemmerd wordt door andere objecten of gebouwen. Ook is het belangrijk om een plek te kiezen met voldoende zonlicht, aangezien bomen energie uit licht halen voor hun groei. Bomen hebben verschillende eisen met betrekking tot de hoeveelheid zonlicht, dus het is belangrijk om te kiezen voor een plek die geschikt is voor de specifieke boomsoort. Daarnaast moet de boom beschermd worden tegen de wind, vooral als het een jonge boom is, zodat deze niet omwaait of beschadigd raakt.

3- Bereid de grond voor

Het voorbereiden van de grond is een belangrijke stap bij het planten van bomen. Hierbij is het noodzakelijk om een gat te graven voor de boom, dat groot genoeg is om de wortelkluit van de boom te bevatten. Dit zorgt ervoor dat de wortels voldoende ruimte hebben om zich uit te breiden en zich aan te passen aan de omgeving. Het is ook belangrijk om eventuele stenen of wortels van andere planten uit het gat te verwijderen, omdat deze kunnen interfereren met de groei van de boom.

4- Plaats de boom in het plantgat

Het plaatsen van de boom in het plantgat is een belangrijke stap in het plantproces. In verband met zuurstofuitwisseling mag de boom beslist niet dieper komen te staan dan dat deze op de kwekerij stond! Houd bij grote bomen rekening met nazakken van de boom i.v.m. het gewicht van de kluit.

5- Vul de grond aan

Het aanvullen van de grond rondom de boom is een belangrijke stap in het plantproces. Hierbij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed aangevuld wordt rondom de wortels van de boom. Dit zorgt ervoor dat de wortels voldoende steun hebben en goed in contact staan met de grond, wat essentieel is voor de groei en gezondheid van de boom. Bovendien is het belangrijk om de grond goed aan te drukken rondom de wortels, zodat deze stevig staan en kunnen wortelen.

Fotocredits introfoto, Van den Berk boomkwekerijen