Dubbelfeest – 9 oktober was het boomspiegeldag, een nieuwe nationale feestdag die nog aan bekendheid moet winnen. Een boomspiegel, dat is een met stoeptegels omkaderd kaal stukje grond rondom een boomstam. Vroeger werd de boomspiegel keurig door medewerkers van de gemeentelijke plantsoenendienst vrijgehouden van onkruid en plantjes die de kop op staken. De boomspiegel was daarmee de ideale hondenbak waar onze viervoetige huisgenoten met enthousiasme door de achterpoten zakten om zich te ontdoen van hun afvalstoffen.

Door Walter Landesbergen

Dubbelfeest

boomspiegel

Poep en stof

Aan al die volgepoepte stofnesten moest maar eens een einde komen, vonden de Guerrilla Gardeners. Boomspiegels zouden beplant moeten worden met mooie bloeiers. Dat zou de straat enorm ophalen en alles wat vliegt, fladdert en zoemt voedsel bieden. Zo’n beplante boomspiegel kent alleen maar winstpunten, want je krijgt er ook nog eens een goed humeur van, ze dragen bij aan schonere lucht, versnellen het afvoeren van hemelwater en drukken de temperatuur in de warme zomers steden.

In ons groene dorp Oegstgeest zijn de beplante boomspiegels niet meer op een hand te tellen, ze zijn ingeburgerd zou je kunnen zeggen. In de Regentesselaan zag ik deze zomer prachtige spiegels met crocosmia. De stokroos is ook heel populair, maar je ziet ook veel vaste planten. Ik vind het een hele verbetering. Zal eens kijken of ik in mijn Dorpsstraat een spiegel voor mijn rekening kan nemen.

boomspiegelfeest
boomspeieglfeest

Zelfs in het najaar en de winter, als veel groen in rust is, is een aangeklede boomspiegel een veel fraaier gezicht dan een kale.

4 vergroentips

1 miljoen

Er schijnen 1 miljoen boomspiegels te zijn in Nederland. 1 miljoen is best veel, dacht ik. Stel, en dan reken ik nog bescheiden, 1 boomspiegel is gelijk aan 1 vierkante meter, dan spreek je dus over 1 miljoen vierkante meter bloeiend groen wat we zomaar uit het niets kunnen bijtoveren.
Bij 1 miljoen vierkante hebben de meeste mensen geen idee hoeveel dat is. Ik ook niet. Als je uitlegt dat dit gelijk is aan 100 hectare, ben je nog geen stap verder. 1 vierkante kilometer zegt al meer.  Maar dat vind ik dan weer weinig. Wat is nu 1 vierkante meter? Dat is de beknopte Leidse binnenstad, de ruimte tussen Rapenburg, Nieuwe Rijn, Herengracht, en Oude Vest.
Dacht ik eerst dat Guerrilla Gardeners hoog hadden ingezet met ‘hun’ feestdag, bij narekenen vind ik de ambitie aan de magere kant. We moeten, om te beginnen, naar minimaal 2 miljoen boomspiegels, lijkt me. Dat betekent dus dat we 1 miljoen bomen moeten bijplanten.

boomspiegeldag
boomspeigeldag

Boomfeestdag

De kans om dat te doen krijgen we op 10 november. Dan is het Nationale Boomfeestdag. De dag waarop wij collectief bomen planten. De organiserende stichting verwacht 110.000 kinderen tussen de 9 en 11 jaar die een handje mee helpen met planten, 280 van de 352 gemeenten hebben toegezegd mee te doen. Stel dat 10% van de kinderen om welke reden dan ook niet komt opdagen, dan moeten de andere kinderen elk 10 bomen planten om de 1 miljoen te halen.
En dan niet planten in een bos waar al bomen staan, maar op plaatsen waar bomen nog ontbreken. Doe het op plekken waar je het verschil kan maken. Maak de actie zichtbaar voor alle burgers van Nederland.

Dubbelfeest

9 oktober en 10 november, feestdag boomspiegels en feestdag bomen, maar vooral 2 feestdagen voor ons. Dubbelfeest dus, omdat onze directe leefomgeving zoveel aangenamer wordt.

Meer over bomen en boomspiegels

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag: