Het Nationale boomspiegelfeest. We hebben ze allemaal in onze straat: boomspiegels. Zo’n boomspiegel is meestal een vierkante meter kale, zanderige grond rondom een boom in de stoep. Een vergeten stukje buurt, maar een perfecte plek om de stad te vergroenen, want een groene boomspiegel ziet er niet alleen kleurig en gezellig uit, het geeft de buurt ook een veel betere aanblik. En het is een fijne plek voor wilde bijen, vlinders en andere insecten. Groene en bloeiende boomspiegelszijn feestjes voor de beestjes.

Het Nationale Boomspiegelfeest

Guerrilla Gardeners heeft 9 oktober uitgeroepen tot Boomspiegelfeestdag. De bedoeling is dat wij Nederlanders in onze buurten overal in het land boomspiegels gaan inplanten. Doel is om in 2030 álle 1 miljoen boomspiegels van Nederland vergroend te hebben. Want wat betreft vergroening kunnen we niet ambitieus genoeg zijn, aldus Guerrilla Gardeners.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Guerrilla Gardeners

Een Guerrilla Gardener is iemand die zich inzet voor meer en mooier groen in de stad door direct zelf de schep ter hand te nemen. In principe tuiniert deze persoon in de publieke ruimte. Denk aan plekken als verwaarloosde perkjes bij het winkelcentrum, een strook beton tussen flatgebouwen, een groenstrook tussen wegen.

Guerrilla Gardening doe je voor jezelf, omdat het heerlijk is om met je handen in de aarde te zitten. Maar je doet het ook voor anderen door van je buurt een prettiger omgeving te maken. En voor de insecten die meer voedsel kunnen vinden en voor het klimaat natuurlijk. Want groen betekent frisse lucht en meer groen en minder steen zorgt voor koelte in een bebouwde omgeving. Ook kan overvloedig regenwater makkelijker wegvloeien zonder overlast te geven.

nationale boomspiegelfeest

foto, met dank aan guerrilla gardeners

Doe mee op 9 oktober

Kijk welke lege bloembak of boomspiegel in je buurt gevuld kan worden? Of begin klein. Plant eens een zaadje of gooi een bloembommetje.

Wil je meer weten over Guerrilla Gardeners, bekijk dan de site. Hierop staat alle praktische informatie die je nodig hebt.

Specialist in Groenvoorziening

Lubbe Lisse is een specialist in groenvoorziening. Zij werken onder andere voor gemeenten, scholen en zorginstellingen. Op de site van deze groenprofessional vind je tal van voorbeelden hoe je de directe, stedelijke, leefomgeving kan vergroenen. Ook door de boomspiegels te benutten. Met veel tips.

Foto-credits
Introfoto bij dit artikel is van Lubbe Lisse.