Duurzaam bouwen – Je hebt waarschijnlijk het woord ‘duurzaam bouwen’ al vaker voorbij horen komen. Maar wat houdt het precies in? Het klinkt misschien ingewikkeld, maar zo ingewikkeld is het eigenlijk helemaal niet. Duurzaam bouwen betekent eigenlijk gewoon dat je rekening houdt met de natuur en het milieu. Wij mensen zijn natuurlijk niet de enige wezens die op deze wereld leven. Maar we nemen de wereld wel steeds meer over waardoor er minder ruimte overblijft voor de dieren. Bij duurzaam bouwen wordt er rekening gehouden met dier, natuur en milieu.

Duurzaam bouwen

Waarom is duurzaam bouwen belangrijk en hoe doe je het?

Al jarenlang gebruiken wij mensen ontzettend veel grondstoffen. Maar deze grondstoffen raken een keer op. We hebben niet oneindig veel grondstoffen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van grondstoffen te verminderen voordat alles écht op is. Maar dat is niet de enige reden, want het produceren van grondstoffen is helemaal niet goed voor het milieu. Grondstoffen laten namelijk allemaal vervuilende stoffen vrij en is uitputtend voor de aarde. Genoeg redenen om het gebruik van grondstof te verminderen. Maar hoe doe je dit? Er zijn meerdere manier hoe je er duurzaam gebouwd kan worden. Hieronder lees je meer over circulair bouwen en natuurinclusief bouwen.

Circulair bouwen

Een manier om duurzaam te bouwen is door circulair te bouwen. Dit houdt in dat je materialen en grondstoffen hergebruikt. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Normaal gebruiken we ontzettend veel grondstoffen, maar deze grondstoffen zullen ooit een keer opraken. Daarom is het nu alvast belangrijk om duurzamer te leven en dus te kiezen voor herbruikbare grondstoffen of grondstoffen die eindeloos zijn. Anders zitten we over een aantal jaar zonder grondstoffen. Naast dat grondstoffen anders op raken, zijn grondstoffen ook nog eens vervuilend. Met circulair bouwen wordt op den duur alles hergebruikt, waardoor er minder vervuilende stoffen vrij zullen komen.

Natuurinclusiefbouwen

Je kan ook natuurinclusief bouwen. Hierbij zorg je ervoor dat je leefruimte van dieren beschikbaar houdt. Zodra jij een huis laat bouwen op een stuk natuur, verdwijnt het leefgebied van vele vogels en insecten. Het is in dat geval goed om stil te staan bij natuurinclusief bouwen. Op deze manier zorg je ervoor dat ook dieren hun huisje kunnen behouden. Zonder dat je het door hebt zitten er namelijk ontzettend veel dieren in en rondom je huis. Zo leven ze in spleetjes, op je dak of in de dakgoot. Maar je kan het deze dieren en insecten nog gemakkelijker maken door zoogdierkasten te plaatsen. Je hebt deze kasten voor verschillende dieren, zo heb je bijvoorbeeld huismuskasten. Op deze manier bescherm je de huismus en geef je ze een veilig er warm plekje om te leven, zonder dat dit negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.