Betonelementen en siergrassenTrends in de tuin. Als je er een beetje oog voor hebt, zijn ze goed te herkennen. Zeker als je teruggaat in de tijd.
In de jaren 60 waren onze tuintjes nog afgebakende grasveldjes met ligusterhagen. De jaren 70, het hoogseizoen van de gewassen grindtegel en de zitkuil. In de jaren 80 en 90 werden onze tuinen siertuinen en in de economisch voorspoedige jaren rond de eeuwwisseling veranderde onze achtertuin in een openlucht woonkamer met complete zithoek en buitenkeuken.

betonelementen

Betonelementen

Trendy

En nu, na de economische crisis en door alle berichten over klimaatveranderingen, bloeit de duurzame tuin op. We willen meer groen, omdat dit beter is voor ons, het klimaat en de biodiversiteit. En we willen meer natuurlijk, maar vooral willen we meer duurzaam.
In die laatste trend, duurzaamheid, passen bijvoorbeeld betonelementen. Beton is terug van weggeest, dat mag je toch wel zeggen. Het is weer hip. Pasten we beton voorheen vooral zakelijk toe, omdat het materiaal onverwoestbaar en onderhoudsvrij is, tegenwoordig zijn we creatiever. We ‘spelen’ meer met beton. Er zijn vandaag de dag tal van nieuwe mogelijkheden met behoud van de oude voordelen.

betonelementen

Voordelen van beton

-sterk
-natuurvriendelijk
-vorstvrij
-onderhoudsvrij
-neutrale grijs of antraciet
Kijk eens op pinterest voor meer inspiratie met U- en L-elementen

Spelen met U- en L-elementen

Met U- en L-elementen bijvoorbeeld, kan je combineren alsof het lego-stenen zijn. De mogelijkheden zijn ruim. Je kan trappetjes maken, borders, plantenbakken, terrassen, houtopslag, bankjes, tafeltjes, een verhoogde kruidentuin, wat niet al. De elementen zijn op een natuurlijke manier onderdeel van tuin en terras. Wie wil kan beton verven in de gewenste kleur. Al zijn de standaardkleuren antraciet en grijs wel zo natuurlijk.

betonelementen

TIP: Siergrassen en beton

Siergrassen gecombineerd met beton levert een verrassende combinatie op tussen robuust en sierlijk. Siergrassen vragen nauwelijks onderhoud. Bemesten en watergeven is niet nodig. Je hebt grassen in vele kleuren, bijvoorbeeld Japans bloedgras, wat in oktober mooi rood wordt. Of Miscanthus sinensis met zijn roze naar wit verkleurende pluimen. En er zijn lage, zoals care (zegge) en hoge, en wintergroene en niet wintergroene.

betonelementen

Siergrassen zie vaak in combinatie met andere vaste planten. Maar eigenlijk zie je hun schoonheid pas goed als je ze solitair gebruikt, bijvoorbeeld in bak van betonnen U- en L-elementen.

Meer info over de betonelementen is te vinden op:
u-elementen
l-elementen

Meer info over siergrassen is te vinden op www.perennialpower.nl.

Nog meer info over de duurzame tuin: 5 aandachtspunten voor een duurzame tuin.

Meer over duurzaam groen

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

GroenVandaag Duurzaam