Een duurzame tuin – In 2012 organiseerde de gemeente Venlo de wereldtentoonstelling Floriade. Eén van de thema’s was duurzaamheid volgens het principe Cradle-to-Cradle: grondstoffen en materialen moesten vooral hergebruikt kunnen worden. De zorgen om het klimaat zijn er 10 jaar later bij de Floriade van Almere niet minder om. Vandaar dat één van de thema’s De gezonde stad is. Die begint in onze tuinen, want die kunnen we duurzaam maken. Maar wat is duurzaam?
Een duurzame tuin
Duurzaamheid is rekening houden met alles wat leeft en stil staan bij de impact van je handelingen op het milieu (onze leefomgeving) en het klimaat (weerpatronen over een langere periode). Om het duurzame eigen te maken, kan je in je achtertuin beginnen.
Deze 5 aandachtspunten helpen je daarbij:
1- Zo min mogelijk gebruik van elektriciteit
Eerherstel voor de ouderwetse bezem, hark en grasroller. Twee vliegen in één klap, want wat meer lichaamsbeweging is altijd bevorderlijk voor de gezondheid. En je produceert minder herrie, wat de buren ook wel fijn zullen vinden.
Neem daarnaast led-verlichting in je buitenlampen. Led licht is energiezuinig en kent een langere levensduur. Vervang dus ook binnenshuis je oude verlichting voor led-verlichting, van je hanglampen tot vloerlampen.
2- Zo min mogelijk gebruik van tropisch hardhout
Gebruik hout met een keurmerk, bijvoorbeeld PEFC, wat staat voor Programme for the Endorsement of Forest. Deze internationale organisatie streeft naar een zo duurzaam mogelijk bosbeheer en houtkap. Er wordt op duurzame wijze gekapt en nooit meer dan dat het bos aankan. Of kies voor het alternatief composiet en voor de bodembedekkende Olivijn siersplit, wat Co2 opnemend is.
3- Kies voor een uitgebalanceerde tuin
Tegels in je tuin zijn onvermijdelijk, maar de hoeveelheid kan je beperken. Voor een uitgebalanceerde tuin, een tuin waarin jij en het overige tuinleven zich goed voelt, heb je wel groen nodig. De Tuinen van Appeltern hebben met Tuingeluk 4 mooie tips voor een groene tuin en toch weinig onderhoud.
4- Bloeiende planten
Bijen, vlinders en ook andere insecten zijn dol op bloeiende planten. Samen zorgen ze voor een biodiversiteit die de gezondheid van de tuin ten goede komt. Wie slim is, kan het hele jaar door genieten van bloeiende planten in zijn tuin, door planten te nemen met verschillende, opvolgende bloeiperioden. En wie zijn best doet, kan die planten biologisch gekweekt aanschaffen. Verzorg je planten goed. Bijvoorbeeld door ze hemelwater te geven in tijden van droogte. Neem een regenton en verzeker jezelf van gietwater.
En vergeet niet om de tuin ook gezellig te maken.
5- Maak ruimte voor dieren
In de herfst hebben we de neiging om de tuin aan kant te maken. Winterklaar wordt dat genoemd. Maar wees niet te rigoureus. Ruim niet alles op, snoei niet alles kaal. Het dierenleven in je tuin zoekt in de winter naar schuilplekken. Bijvoorbeeld de egel. En vogeltjes vinden nog voedsel tussen afgevallen blad of uitgebloeide planten.
Lees ook dit artikel over een groene duurzame tuin: Je eigen groene oase creëren, zo doe je dat.
Op groene wijze
Denk ook aan je persoonlijke verzorging, dat kan ook groener en het verduurzamen van je woning.