Duurzamer leven – Duurzaamheid is een term die gelukkig een steeds grotere rol speelt in ons dagelijkse leven. En dat is niet voor niets, duurzaamheid houdt in dat we samen een levensstijl creëren waarin we voorzien in de behoeften van onze generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties in Nederland en wereldwijd, in gevaar te brengen. Als we duurzaamheid niet serieus genoeg nemen, raakt op den duur de aarde uitgeput en kunnen wij en toekomstige generaties geen gebruik meer maken van al het goeds dat de wereld ons dagelijks biedt. Gelukkig zijn er vele verschillende manieren om je huis, tuin en levensstijl te verduurzamen!

Duurzamer leven

Waarom je huis verduurzamen?

Wist je dat alle woningen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor wel zo’n 10% van de totale CO2-uitstoot in Nederland? Duurzamer leven kan dus door je huis te verduurzamen. Zo verlaag je jouw persoonlijke energieverbruik (ook goed voor je portemonnee!) en je CO2-uitstoot. En dat niet alleen, een duurzaam, ook wel energiezuinig huis, heeft vele voordelen. Door je huis te verduurzamen met bijvoorbeeld betere isolatie en mooie luchtzuiverende planten, creëer je een groene, comfortabele levensomgeving. Daarnaast zorgen energiebesparende maatregelen ervoor dat je minder gas en energie nodig hebt, en dit merk je in de maandelijkse energiekosten!

En voor de (toekomstige) huiseigenaren onder ons, wist je dat een duurzaam huis aantrekkelijker is voor kopers dan niet-duurzame huizen? En met een goed energielabel kun je ook nog eens een hogere koopprijs vragen.

Foto: Christian Mackie, op Unsplash.

Je huis verduurzamen is gemakkelijker dan je denkt!

Een duurzaam huis heeft vele voordelen, maar hoe doe je dit? Het is simpeler dan je denkt, met een aantal aanpassingen en dedicatie creëer jij jouw ideale duurzame woonplek.

  • Goede isolatie

Met een aantal tochtstrips en kit zorg jij ervoor dat alle naden en kieren in je huis goed dicht zitten, waardoor je ‘s winters lekker warm zit en ‘s zomers heerlijk koel in huis. Door je huis volledig te isoleren inclusief je ramen en muren (die een expert binnen een dag of twee kan installeren) haal je het meeste uit het verduurzamen van je huis.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Verbeteringen voor je huis die echt de moeite waard zijn

  • Ga voor meer groen in huis

Luchtzuiverende grote kamerplanten geven jouw interieur niet alleen een groene, positieve boost, maar helpen bij het verduurzamen van jouw woning. Kamerplanten zuiveren de lucht in je woning en zorgen voor meer zuurstof. Daarnaast werken ze ook nog eens stressverlagend, ideaal voor in huis dus.

  • Duurzame planten op de juiste plek

Planten en duurzaamheid gaan hand in hand, dus voor een duurzamere levensomgeving is het verstandig om grote kamerplanten te bestellen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar planten die goed tegen droogte kunnen en plaats je favoriete planten die juist veel water nodig hebben niet direct in de zon of balkon.

Buitenshuis verduurzamen, het kan allemaal!

Om het meeste uit je duurzaamheid avontuur te halen, kun je er ook voor kiezen om je tuin of balkon te verduurzamen. Vervang bijvoorbeeld eens je tuintegels met gras, gras neemt het regenwater namelijk veel beter op. En zet ook een leuke regenton in je tuin voor het regenwater, dit is een ideale, duurzame manier om je planten tijdens de droge zomerdagen toch te voorzien van water zonder de natuurlijke bronnen uit te putten. Heb je geen tuin of balkon? Begin dan binnenshuis met het verduurzamen en haal je eigen groene oase naar binnen met een aantal mooie kamerplanten. Waar ga jij beginnen?

Fotocredits introfoto: Katka Pavlickova, op Unsplash.