Ecodak – Bij een woonboot langs het Schinkelkanaal in Amsterdam heeft hoveniersbedrijf KoelemeijerTuinen uit Purmerend behalve een nieuwe tuin, een eco-dak, een eigentijdse veranda met groene overkapping gerealiseerd. Vanaf het drukke fietspad, dat pal langs de tuin loopt, is het bloeiende sedumdak van 35 m2 vol in zicht. Ook vanaf waterzijde is het goed in beeld.

Ecodak

Woonboot met sedum

Tuinarchitect Marcel van Eijsden: “Al tijdens het werken met de Mobiroof sedumcassettes werden wij aangesproken door voorbijgangers die benieuwd waren naar de mogelijkheden voor hun eigen woning. Ook een eigenaar van nabijgelegen kantoorpanden heeft zich spontaan gemeld.” De enthousiaste opdrachtgever overweegt nu ook het platte dak van de woonboot met sedum te bedekken.

eco-dak2

Sedumcassettes

Bij de realisatie van het ecodak koos KoelemeijerTuinen voor Mobiroof-dakcassettes. Van Eijden: “Een belangrijke afweging was het kliksysteem. De kant en klare sedumcassettes van Mobiroof zijn daardoor snel aan te leggen maar ook eenvoudig weg te halen. Wanneer later onder de overkapping een op maat gemaakte buitenhaard met schoorsteen wordt geplaatst, zijn we daardoor extra snel klaar.” Ecodaken helpen tevens bij het oplossen van wateroverlast. De sedumcassettes zijn gevuld met een speciaal substraat voor extra opslag van regenwater. Van Eijsden: “De waterbuffercapaciteit van de voorbegroeide Mobiroofcassettes is maar liefst twintig liter per vierkante meter, meer dan bij veel andere gebruikte extensieve ecodaken. Daarmee voorkomt het overbelasting van het waterafvoersysteem tijdens regen- en hoosbuien.” Volledig verzadigd zorgen de sedumcassettes voor een maximale dakbelasting van slechts 58 kilogram per vierkante meter.

Eenvoudig aan elkaar te klikken

Mobiroof is ontwikkeld door groenspecialst Mobilane uit Leersum. Het onderhoudsarme systeem is geschikt voor daken met een helling tot 10 graden zonder dat er aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden. De kant-en-klare cassettes (54 x 54 x 9 cm) zijn gemaakt van hergebruikte kunststofmaterialen en eenvoudig aan elkaar te klikken.

Lees ook dit artikel: Voordelen van een groendak zijn eeuwenoud.

Ecodak op zichtlocatie

Foto: Gyubin Hong, op Unsplash.

Sedumbeplanting

De beplanting verbetert de luchtkwaliteit door CO2 reductie en vangt ook fijnstof af. UV-stralen bereiken de dakbedekking niet meer, waardoor de levensduur van het dakbedekkingsmateriaal aanzienlijk verlengd wordt. Daarnaast beschermt de sedumcassette het dak tegen weersinvloeden en neemt de cassette water op.

Meer info op Mobilane.