NIJMEGEN – Groene toren in Nijmegen. Het Nijmeegse Kolping krijgt een grondige metamorfose. De bewoners van de arbeidersbuurt uit de jaren ’50 hebben flinke inspraak en willen meer ruimte en groen. Dat vertaalt zich onder meer in nieuwe pleintjes met groenvoorziening en extra bomen die komend najaar geplant worden. Een bijzondere groene eyecatcher is nu al gerealiseerd: een plantenwand aan de liftschacht van een nieuw appartementengebouw in de Kolpingstraat.

 

groene toren

 

Groene toren

Domino-effect

T&G Terrein en Groenvoorziening uit Schijndel is verantwoordelijk voor de openbare ruimte van de Kolpingbuurt. Projectleider Christiaan Vervoort: “Het unieke aan dit project is de mate van betrokkenheid van de bewoners. Mede aan de hand van hun groene woonwensen zijn de bouwplannen ontwikkeld.” Een praktische vertaling is een niet grondgebonden plantenwand van 26 m2 aan de gevel van een nieuw appartementengebouw. Het betreft het zogenoemde LivePanel-systeem van Mobilane uit Leersum met geïntegreerde irrigatie zodat planten permanent voldoende water en voeding krijgen.

 

Plantencassettes

Vervoort: “Het LivePanel-systeem van Mobilane kenmerkt zich door minimaal watergebruik en een relatief laag gewicht. Bovendien is dit systeem met bewezen succes toegepast op gevels in onder meer Rotterdam, Woerden en Breda.” Het vorstbestendige LivePanel is een modulair systeem op basis van plantcassettes (40 x 40 cm). De plantenwand, met domino-achtig ontwerp, is zowel aan de voor- als zijgevel van het nieuwe appartementengebouw te zien.

groene toren

geranium

 

Planten

Planten zoals Bergenia (schoenlappersplant), Campanula (klokjesplant), Polypodium (eikvaren), Geranium (ooievaarsbek) en Tiarella (schuimbloem) zorgen jaarrond voor een groene uitstraling met bloeimomenten in voorjaar en zomer. Het geïntegreerde watergeefsysteem wordt aangestuurd door sensoren. Inclusief planten, draagconstructie en volledig met water gevuld weegt LivePanel minder dan 35 kg per m2. Het systeem is onderhoudsarm, lekvrij en ongevoelig voor storingen. Bij ontmanteling is LivePanel volledig recyclebaar.

groene toren

bergenia

 

Bomen en heesters

De zes nieuwe pleintjes zorgen voor extra ruimte en krijgen een groene uitstraling dankzij bomen, struikkamperfoelie met accenten van bloeiende heesters. Daarnaast worden deze herfst en winter 85 bomen geplant waaronder 35 Amberbomen (Liquidambar) langs de Kolpingstraat.

De metamorfose van Kolping is een project van Woningcorporatie Talis en is aangenomen door Hendriks Bouw en Ontwikkeling uit Oss. Het LivePanel is geïnstalleerd door Mobicare uit Leersum.

Foto-credits groene toren: Mobilane / VidiPhoto.
Foto-credits planten: iVerde.