Decoratieve bodembedekker – Het gebruik van decoratief grind of split gaat terug tot in de oudheid. Al in de Romeinse tijd werden grindpaden aangelegd in tuinen en op landgoederen en wegen en pleinen ermee aangekleed.

Decoratieve bodembedekker

In de moderne tijd werd decoratief grind als tuintoepassing steeds populairder. Zeker in onze tijd, vanaf de jaren 60, toen de tuinarchitectuur opkwam en er toenemende belangstelling ontstond voor minimalistische, onderhoudsarme tuinen met een strakke uitstraling. Het gebruik van grind of split als decoratieve bodembedekker is nooit meer weggeweest. Sterker, google eens op grind-split.nl en je wordt verrast door het rijke aanbod.

wit grind en ardenner split

Praktisch en esthetisch

Het toepassen van grind of split in de tuin heeft praktische en esthetische voordelen.

 1. Goede drainage

  Grind heeft een open structuur waardoor water gemakkelijk kan weglopen, wat nuttig kan zijn op plaatsen waar de bodem slecht draineert, bijvoorbeeld bij planten die gevoelig zijn voor wortelrot.

 2. Vermindering van onkruidgroei

  Grind als bodembedekker kan helpen om onkruidgroei te verminderen, omdat het licht en lucht doorlaat, maar onkruidwortels niet genoeg gelegenheid geeft om te groeien.

 3. Eenvoudig te onderhouden

  Grind is relatief eenvoudig te onderhouden, omdat het niet hoeft te worden gemaaid of geknipt, zoals gras of bepaalde andere groene bodembedekkende planten.

 4. Decoratief

  Grind geeft een decoratieve uitstraling aan de tuin en kan worden gebruikt om een pad, oprit of ander accent aan te brengen. Er zijn verschillende kleuren en soorten grind om uit te kiezen, waardoor er een brede variëteit aan esthetische mogelijkheden ontstaat.

 5. Duurzaam

  Grind of split is duurzaam en gaat lang mee.

Toenemende welvaart

De jaren 60 waren een tijd van economische groei en welvaart in veel westerse landen, waaronder Nederland en België. Na de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een groeiende belangstelling voor vrijetijdsbesteding en recreatie, waaronder tuinieren.

Die welvaartsgroei had een aantal belangrijke gevolgen voor onze particuliere leefruimte buiten. De opkomende belangstelling voor de eigen tuin en tuinarchitectuur bijvoorbeeld. Gecombineerd met het feit dat mensen meer tijd en middelen kregen, stimuleerde dit de ontwikkeling van een grotere diversiteit aan tuinstijlen. Exotische planten en bloemen werden geïntroduceerd en eigentijdse tuinmeubelen prijkten op onze terrassen van duurzame sierbestrating.

Klimaatbestendig

De meest recente tuintrend heeft betrekking op de ecologische waarde. Bijvoorbeeld het biologische tuinieren of de klimaatadaptieve, droogte en vooral regenbestendige tuin. Wat dat laatste betreft profiteren vooral grind en spilt hiervan, omdat dit natuurlijke materiaal esthetische genoegen en praktisch nut op succesvolle wijze verbindt.

TIP: Wil ook in het plantgedeelte van je tuin bodembedekkers, lees dan dit artikel op GroenVandaag: Inspiratie voor bodembedekkende planten

Nog meer over bodembedekkers

Lees ook deze bodembedekkers artikelen op GroenVandaag:

5 Groenblijvende bodembedekkers

Bodembedekkers: zeg vaarwel tegen onkruid

12 bodembedekkers voor schaduwrijke plaatsen