Bodembedekkende planten – Bodembedekkende planten zijn van nature laagblijvende planten die aantrekkelijke dichte ’tapijten’ vormen. Goede groeiers die snel de kale grond met hun blad afdekken en onkruid geen kans bieden. Vaak onderhoudsarm en veelal groenblijvend. Ze worden gebruikt om de zichtkant van een border aantrekkelijker te maken en lastige plekken onder struiken op te vullen. Bodembedekkende planten zijn ook geweldig voor het aankleden van lastige locaties zoals hellingen. Sommige, zoals kruiptijm, worden ook wel toegepast als alternatief voor een gazon.

Bodembedekkende planten

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Meer dan onkruid ondrukken

Bodembedekkende planten zijn geweldig voor het onderdrukken van onkruid. Ze werken als een mulch en helpen om bodemvocht en voedingsstoffen vast te houden. Sommige kunnen zelfs helpen bij bodemerosie op hellingen, omdat hun wortels alles bij elkaar houden als het regent. Genoeg gehoord over de voordelen? Hier zijn enkele bodembedekkers voor je tuin.

Convallaria, bodembedekkende planten

Lelietje-van-dalen

Convallaria – Hoewel het misschien wel een van de taaiste planten is die er zijn, ziet lelietje-van-dalen er zo lief uit als maar kan, met schattige witte belletjes die bungelen aan groene bladeren. Deze zoetgeurende vaste plant verspreidt zich gemakkelijk, dus houd hem onder controle door hem in goed verzorgde gebieden te planten, zoals langs looppaden of dicht bij de fundering van het huis. Hij staat het liefst in de volle schaduw, maar kan ook tegen wat ochtendzon.

Kruipende tijm

Thymus praecox – Laagblijvende tapijten van kruipende tijm zijn in het late voorjaar bedekt met kleine paarse of witte bloemen, waardoor het een toevluchtsoord is voor bestuivers. Deze vasthoudende vaste planten tuin verspreidt zich snel, gedijt in de volle zon, is winterhard, groeit in arme grond en is droogtetolerant als hij eenmaal is gevestigd. En je kunt natuurlijk de bladeren afknippen om te koken.

kruipende jeneverbes

Kruipende jeneverbes

Juniperus – Dit type plant is er in allerlei soorten en maten. Het is keihard als het eenmaal is gevestigd en tolereert arme grond en droogte. De horizontaal spreidende takken van kruipende jeneverbessen vormen een dicht tapijt waar onkruid niet doorheen kan dringen. Het geeft de voorkeur aan de volle zon.

dovenetel

Dovenetel

Lamium – Dovenetel is een laagblijvende vaste plant met zilverkleurige bladeren en uitbarstingen van paarse, roze of witte bloemen die opduiken in de lente en vroege zomer. Het geeft de voorkeur aan schaduw, maar kan wat zon verdragen.

appelbes

Aronia

Appelbes – Aronia is een vrij laagblijvende inheemse struik met kleine witte bloemen te midden van glanzend groen gebladerte. Als er meerdere bij elkaar worden geplant, vormen ze een dichte haag die gedijt op bijna elke grondsoort en in de volle zon.

vetkruid

Sedum

Vetkruid – Laagblijvende soorten sedum zijn gemakkelijk te verzorgen bodembedekkers, vooral omdat de vlezige bladeren voldoende water vasthouden om droge periodes te overleven. Terwijl sommige kleine bloemen hebben, is het belangrijkste aandachtspunt het kleurrijke blad, dat varieert van chartreuse tot brons. Het heeft volle zon nodig om te overleven.

lavendel

Lavendel

Lavendula – Als je de lavendelvelden in de Provence hebt gezien, weet je dat deze zoetgeurende vaste plant met paarse of blauwe bloemen er geweldig uitziet als je ze massaal plant. Hij houdt niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is. Het heeft volle zon nodig om te bloeien.

Split en perzikpit

Wil je wel de bodem bedekken, maar niet met planten, bijvoorbeeld voor het creëren van een looppad of plek waar je fietsen neer kan zetten, dan zijn er genoeg opties zonder direct over te gaan tot tegels en klinkers. Decoratief split en perzikpitten bijvoorbeeld. Voordeel daarbij is dat het regenwater eenvoudig kan wegzakken in de boden.