Nieuw tuinseizoen – Na maanden van schoonmaken, veranderen en planten gaan de Tuinen van Appeltern op dinsdag 1 maart weer open. De tuinmannen maken er elk jaar een sport van om op tijd te zijn. Voor honderd procent lukte het nooit en zal het ook dit jaar niet lukken, maar zij beschouwen hun park als een tuin waarvan iedereen weet dat die nooit af is.

Nieuw tuinseizoen

Geeft ook niet, de eerste bezoekers vinden het juist mooi om te zien dat er gewerkt wordt aan een renovatie van een vlonder of de her inplant van een border.

Onstuimige laatste dagen

We kunnen er niet meer omheen, de klimatologische omstandigheden veranderen en laten zich steeds vaker van hun meest extreme kant zien. Recent kwam storm Eunice voorbij en zorgde in combinatie met de storm een dag later voor de nodige schade.
De Tuinen hebben er ook onder geleden, al Vaie de schade reuze mee. Evengoed sneuvelde er een aantal bomen, schuttingen en afdakjes. Ook kwam er opvallend veel oud hout uit de hoogste bomen langs de straat. Gelukkig deinst de tuindienst niet terug voor een extra opruimklusje. Grote kans dus dat er straks niemand iets van merkt.

nieuw tuinseizoen

Ontluikende lente

Het is nog net wat te vroeg om te spreken van bloeiende bollenborders in het park, maar het gaat wel snel nu: de eerste narcissen, krokussen en blauwe druifjes laten zich al royaal zien. In combinatie met de boven de mulchlaag uit priemende vroege vaste planten is het een feestelijk gezicht. De energie spat er vanaf, al helemaal met een lekker zonnetje en heerlijk blauwe lucht.

blauw-druifje

Waarom nu al naar Appeltern?

Een prima vraag met een gemakkelijk antwoord. Natuurlijk is het nog geen bloemenzee; de meeste bloembollen moeten nog beginnen en ook de vaste planten en de heesters. Het proeven van die ontpopenergie in combinatie met de vast omlijnde en volledig zichtbare contouren van de meer dan 200 tuinen brengen je toch nu al de lente! Geweldig om te zien al die constructiedetails die straks weer volledig overgroeid zijn. Er is uitleg bij elke tuin en veel ‘losse’ producten. Je kunt simpel de QR-codes met je smartphone scannen.

Wees welkom bij De Tuinen van Appeltern, het park gaat er weer een mooi tuinseizoen van maken!

In het tuinenpark zijn honderden voorbeelden van tuin die je zo thuis zou kunnen aanleggen. Met heel veel aandacht voor de kleine tuin.

Meer over de Tuinen van Appeltern

Zie ook de rubriek Appeltern op GroenVandaag.