Een kleine tuin – De zomer en het zonnige weer staan weer voor de deur! Hét moment om heerlijk de buitenlucht op te zoeken. En waar kan dit nu beter dan in je eigen tuin? Ook al beschik je niet over een royale tuin, ook jouw kleine tuin of balkon kan helemaal ‘summerproof’ gemaakt worden.

Een kleine tuin

Wat kun je doen met een kleine tuin?

foto: Passiebloem, fotograaf Michael Gaida, op Pixabay.

Optisch meer ruimte creëren

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw tuin kan omtoveren tot een buitenpaleisje aan huis. Door te kiezen voor de juiste combinatie van kleuren en vormen creëer je optisch meer ruimte. Zo zorgen planten en groen voor breedte én diepte én hoogte en kan door het ophangen van bijvoorbeeld een spiegel je tuin ruimer lijken dan dat deze in werkelijkheid is.

Groen toevoegen in je tuin

Groen, zoals bloemen en planten, is niet alleen gezellig en sfeervol, het creëert ook nog eens meer ruimte. Lichtgroene planten tegen de achterkant van je tuin zorgen ervoor dat een kleine tuin breder lijkt, donkergroene planten zorgen er juist op hun tijd weer voor dat er meer diepte ontstaat. Wil je je buitenruimte, dat kan ook een balkon zijn, dus een ruimere uitstraling geven? Breng dan veel groen aan! Plant een klimop -bijvoorbeeld de prachtige passiebloem– tegen je schutting of hang aan je balkonreling plantenbakken. Zo maakt groen je tuin of balkon niet alleen gezelliger, maar is het dus ook nog eens mega praktisch.

Praktische en stijlvolle zitplekken samenstellen

Behalve dat groen het gezellig maakt wil je natuurlijk wel buiten kunnen genieten van het heerlijke weer met bijvoorbeeld een loungeset of tuintafel. Ondanks je kleine ruimte buiten is hier toch ontzettend veel in mogelijk! Kies bijvoorbeeld voor een bankje bij de tuintafel in plaats van stoelen. Zo kan je het bankje gemakkelijk onder de tafel schuiven als je wat meer ruimte nodig hebt. Maak je tuin of balkon vervolgens helemaal af met een comfortabele loungeset of -stoel om een zithoekje te creëren. Bij bijvoorbeeld De Troubadour Interieurs vind je vele meubelen voor in jouw tuintje! Een kleine tuinbank gecombineerd met een fauteuil en tafeltje vormen samen een perfect voorbeeld van een zithoekje voor de kleine tuin. Heb je een klein balkon? Ga dan voor alleen de tuinbank of zet twee fauteuils naast elkaar met een tafeltje ertussen.

Tuinaccessoires om het buiten helemaal af te maken

De laatste tip is door het gezellig en knus te maken met verschillende accessoires. Met al een paar buitenaccessoires heb jij je buitenruimte zo omgetoverd tot een sfeervol plekje om buiten te zitten. Hang een spiegel op in het zithoekje en leg er een vloerkleed speciaal voor buiten bij, maak het dan af met verlichting om zo ook in de latere uurtjes een sfeervolle plek te creëren in een kleine tuin!

TIP: Heb je inspiratie nodig wat je allemaal zou kunnen doen met een kleine eigen buitenruimte, bezoek dan Appeltern Adventure Gardens je kan daar veel mooie voorbeeldtuinen zien, met veel aandacht voor de kleine tuin.

Fotocredits introfoto: Yan Krukau, op Pexels.