Rhododendron snoeien – Een rhododendron snoeien? Rhododendrondokter Erwin Adams ‘opereert’ de struiken alleen als het echt nodig is of om een strakke haag of wal te creëren. Voor GroenVandaag beantwoordt dé rhododendron-specialist van Nederland 5 vragen over snoeien.

Rhododendron snoeien

Een rhododendron snoeien, moet dat?

Rhododendrondokter Erwin Adam
Fotografie: Vincent van den Hoogen

5 vragen over het snoeien van rhodo’s

1- Wat is de belangrijkste reden om rhododendrons te snoeien?

Een verkeerde aankoop. Dat klinkt misschien gek, maar ik merk dat veel mensen als ze rhododendrons kopen niet goed nadenken over de maximale hoogte. Ze kiezen een soort die hoger wordt dan gewenst en dan moeten ze jaarlijks snoeien, wat over het algemeen niet goed is voor de conditie van de struiken. Het is dus belangrijk om de juiste soort te kopen. Je hebt grofweg gezien drie soorten rhodos: dwergrhododendrons tot ongeveer 60 centimeter, Yakushimanum soorten van ongeveer 120 centimeter en de hybride soorten die tot wel 3 meter hoog kunnen worden. Binnen de verschillende maten heb je rhododendrons in allerlei soorten en kleuren.

2- Mijn rhododendron is aan de onderkant kaal. Helpt snoeien?

Snoeien kan helpen om de kale rhododendron weer voller te laten worden. Als u de struik op de juiste wijze snoeit, vormen zich onderaan weer nieuwe scheuten.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 4 rhododendron-tips voor groei en bloei

3- In welke maand kan ik mijn rhodos snoeien?

Het beste moment om een rhododendron te snoeien is direct na de bloei. Bij de meeste soorten is dat dus in het voorjaar. Door te snoeien stimuleer je de struik om opnieuw uit te lopen en beter te bloeien. De rhododendron gaat uitlopen op de plek waar je hem terugsnoeit. Het is geen ramp als je een rhododendron voor de bloei snoeit. Maar houd er dan wel rekening mee dat je dat jaar niet kunt genieten van z’n bloei.

4- Mijn rhodo ziet er dood uit. Kan ik de struik redden door hem te snoeien?

Dat zou kunnen als de rhododendron het bijvoorbeeld erg zwaar heeft na een zeer droge periode, maar mijn advies is om in principe alleen gezonde rhododendrons te snoeien. Heb je twijfels over de conditie van je rhododendron, bijvoorbeeld omdat hij niet goed groeit of vanwege de afwijkende kleur van de bladeren? Ga dan niet zomaar snoeien, want dan kun je onherstelbare schade aanrichten. Stuur bij twijfel even een appje voor gratis advies.

5- Hoe snoei je een rhodo?

Met een scherpe snoeischaar kun je de rhododendron gemakkelijk inkorten tot de gewenste vorm. Als de rhododendron niet meer goed bloeit of als er veel kale takken zijn, kun je hem eventueel steviger snoeien door takken terug te snoeien of zelfs af te zagen tot ongeveer 50 centimeter boven de grond. Nieuwe scheuten zullen dan vanuit de kale takken groeien. Wil je een strakke vorm? Gebruik dan een elektrische heggenschaar om de rhododendron gelijkmatiger te snoeien.

Advies nodig over snoeien? Of deze klus uitbesteden aan de specialist? Stuur een appje naar rhodo-dokter Erwin Adams

Nog meer weetjes van de rhododendron-dokter

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

4 rhododendron-tips voor groei en bloei

Help, er zitten beestjes op mijn rhododendron!

4 rhododendron-tips voor groei en bloei