4 Rhododendron-tips – Rhododendrons zijn het hele jaar door mooi groen en stelen in het voorjaar de show met prachtige bloemen. Rhododendronspecialist Erwin Adams van kwekerij Nova Zembla legt uit hoe je de sierlijke struiken optimaal laat groeien en bloeien.

4 Rhododendron-tips

Dit artikel is verzorgd door Erwin Adams.

4 rhododendron-tips

1. Creëer optimale bodemomstandigheden

Rhododendrons zijn bekend als bosplant, maar je komt ze op steeds meer plekken tegen. Het zijn veelzijdige planten, geliefd vanwege hun exclusieve uitstraling. Ze doen het goed als haag, maar ook solitair of in een bak. Bij alle toepassingen is het belangrijk om de ideale bodemomstandigheden te creëren.

Rhododendron tuinturf

Rhodo’s houden van zure, luchtige grond. Vrijwel overal in Nederland is het noodzakelijk om de grond te verrijken met kwekers tuinturf. Met uitzondering van de warme zomermaanden kun je ze het hele jaar door aanplanten. In onderstaande video leg ik uit hoe je een rhododendron aanplant.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

2. Geef voldoende water

Rhododendrons communiceren met hun blad. Op warme zomerdagen hangt het blad bijvoorbeeld vaak slap. Betekent dit dat ze direct water nodig hebben? Nee, de planten doen dit om minder zon op te vangen en zich te wapenen tegen uitdroging. We adviseren om al vanaf april de vochtigheid van de grond in de gaten te houden. Zeker in de zomermaanden hebben de planten extra water nodig. Maar let op: geef niet te veel water. Rhododendrons houden niet van modder en ‘natte voeten’.

Zeker bij hagen leggen we meestal een bewateringssysteem met een druppelslang aan. Een druppelslang geeft zijn vocht langzaam af op deze manier heeft de rhododendron de tijd om het water goed op te nemen en zijn kluit vol te zuigen met water.

aanplanten van rhododendrons

3. Rhododendron meststof

Speciale meststof stimuleert de bloei en groei en draagt bij aan een mooie groene kleur van het blad. We adviseren om half april en half juni twee eetlepels meststof met veel vezels rond de plant te strooien. 

4. Verwijder uitgebloeide knoppen

Zijn de rhododendrons uitgebloeid? Door de uitgebloeide knoppen te verwijderen, stimuleer je de groei van de plant. Ga voorzichtig te werk. Pak de bloemknop vast en buig de knop  naar twee kanten om tot hij breekt. Let daarbij op dat je de nieuwe takjes niet beschadigt.

    

Rhododendron specialist Erwin Adams is oprichter van Kwekerij Nova Zembla in Lunteren (Gelderland). Zijn bedrijf levert meer dan 60 soorten rhododendrons aan particulieren en zakelijke klanten. Daarnaast zet hij zich als ‘rhodo-dokter’ in om planten te herstellen die niet goed groeien en bloeien.