Tiny house – Het concept van een tiny house is uit Amerika komen overwaaien, toen de huizenmarkt daar een ontzettend onzekere tijd doormaakte. Men kreeg behoefte aan betaalbare woningen die veel flexibiliteit boden. Als gevolg op deze beweging ontstonden de kleine woningen die tegenwoordig bekend staan als tiny houses.

Tiny house

Een tiny house is een kleine woning die vaak niet groter is dan 50 m2. Deze huisjes zijn volledig bewoonbaar en hebben alle kamers en voorzieningen die normale woningen ook hebben. De filosofie achter de tiny houses stemt van een drang om minimalistisch te wonen, de ecologische voetafdruk te verkleinen en over het algemeen een eenvoudiger leven te leiden. Is een tiny house kopen iets voor jou? Kom er hier achter.

Minimalistisch leven

Leven in een tiny house heeft diverse voordelen. Eén van deze voordelen is gerelateerd aan de hectische maatschappij van tegenwoordig. Leven wordt namelijk steeds duurder. Zowel de boodschappen en andere benodigdheden als de rekeningen en prijzen van woningen stijgen continu in prijs. Men verlegt de focus daardoor langzamerhand van het aanschaffen van de duurste merknamen naar datgene dat écht belangrijk is. Voor velen betekent dit ook downscalen in hun woningkeuze, mede zodat zij hun leven comfortabel kunnen leiden met de spullen die voor hen echt van belang zijn. Dit zorgt op de lange termijn voor een rustiger leven en stressvermindering. Een tiny house kopen past uitstekend binnen deze leefstijl.

een tiny house kopen

Je ecologische voetafdruk verkleinen

Ook verklein je door een tiny house kopen je ecologische voetafdruk. Simpelweg gezegd laat een ecologische voetafdruk zien hoeveel grond en water jij nodig hebt om te leven. Vooral de bevolking in Westerse landen hebben over het algemeen een grote ecologische voetafdruk: zij maken gebruik van (te)veel hectare aan grond- en wateroppervlakte en putten hierbij de aarde uit. Als deze manier van leven lang genoeg aanhoudt zullen de natuurlijke reserves van de aarde snel opraken.

Door kleiner en minimalistischer te wonen zul je vanzelf een kleinere ecologische voetafdruk bereiken. Dit komt doordat je minder consumeert en aanschaft, voornamelijk door het gebrek aan ruimte, minder afval produceert én minder water en energie verbruikt. Je leeft dus een duurzamer leven, zonder in te leveren op comfort.

Je kan zelfs overwegen om bij je tiny house een tiny forest te maken, als de ruimte dat toelaat. Een tiny forest biedt aan een onverwacht groot aantal planten en dieren en geschikte en beschutte leefomgeving.

klein wonen, kleinere ecologische voetafdruk

De toekomst van tiny houses

Al in al blijft de interesse in tiny houses groeien in Nederland. Vooral jongeren, tot 35 jaar, tonen grote interesse in deze nieuwe, flexibele en minimalistische vorm van leven. Natuurlijk is de vraag naar een tiny house minder groot onder gezinnen, aangezien zij flink moeten inleveren op ruimte. Voor sommigen is het niet realistisch om in een tiny house te leven. Maar alleenstaanden en zelfs stelletjes kunnen juist profiteren van een duurzame tiny house kopen. Ook voor starters die op zoek zijn naar een woning is een kleinere en goedkopere woning ideaal. Voor hen is het gebrek aan ruimte een aantrekkelijke factor. De toekomst voor tiny houses ziet er rooskleurig uit.

Fotocredits
-introfoto, Aysegul Yahsi, op Unsplash.
-foto 2, Andrea Davis, op Unsplash.
-foto 3, Andres Davis, op Unsplash.